Produktutbildning i det fria

From Norway with love

Jockes och min resa startade 05:30 i Kalmar och slutade 14 timmar senare i Hillestad, Norge. Resans mål var att besöka Bergans of Norway och bli ännu bättre på deras produkter samtidigt som vi fick chansen att testa produkterna i sin rätta miljö och där de är ämnade att vara.

Första kvällen avslutades med en fantastisk viltmiddag tillsammans med en presentation av Bergans och deras 100-åriga historia. Detta gav en ganska klar blick in den mångåriga vildmarks-outdoorsjäl, och erfarenhet som Bergans har.

Dag 2 startar med produktutbildning ute i det fria. Vi gick igenom ryggsäckarnas olika funktioner och användningsområden, uppsättning av de olika modeller och typer av tält som finns hos Bergans och olika kläder och dess funktioner samt membranteknik. Detta var en perfekt genomgång för att få inblick i vilka tankar som ligger bakom de olika produkterna och vad som grundtanken är när dessa produkter utvecklades. Jag tror att alla gick därifrån lite klokare, jag vet att jag gjorde det!

Produktutbildning i det fria

Nu var det dags att packa ryggsäcken med alla prylar för en tur ut i naturen och för att testa dessa produkter ”live”. Efter en god sopplunch så bar det av för en kortare kanottur till det ställe som senare skulle bli baslägret för vår vistelse. Två killar från Sundsvall och Västerås han inte mer än ut innan de blev rammade av Dansken och kantrade. Jag tror nog att de kommer att packa sina saker i vattentäta packpåsar nästa gång! Väl framme så var det lite egentid för att utforska platsen innan middag och tältuppsättning.

Vacker utsikt

Vad väljer då två smålänningar att göra medan alla andra lägger sig i solen och päser? Jo, man riggar sina flugspön och sticker ut för att möta de norska skogsöringarna. De sista instruktioner som vi hörde innan vi la ut kanoten var; om ni får någon öring så slå ihjäl den! Va, är de inte kloka tänkte vi för oss själva. Slå ihjäl en sådan vacker fisk, det går ju bara inte. Efter ett par timmars slit och 5 påslag utan att någon fastnade så börjar vi styra kosan tillbaka till baslägret igen. Väl där så hade alla andra redan valt ut tältplats och slagit upp tälten, vilket inte lämnade så många val av tältplast till oss. Men efter en stunds letande så blev det en fin plats med en massa mjukt lingonris som extra madrass. När lägerkocken på kvällen stod och grillade härlig lax, så började Bergansfolket smått surra om att kocken var uppväxt i krokarna och ofta åkte och fiskade i detta område. Man kan ju inte tolka detta på något annat sätt än att det kunde gå att få insidertips om man skötte sina kort rätt. Efter ett litet samtal så säger kocken; ja men här är det ingen idé att ni fiskar. Denna del av älven håller bara tusenbrödrarbestånd av öring och man får inte en fisk över 3hg, vilket förklarade varför de ville att vi skulle slå ihjäl allt vi fick. Men om ni går 3km i denna riktning så ligger det en tjärn där ni kan få öring över kilot med lite tur.
Vid 22:30 smög vi ifrån de andra för att göra ett försök, men någon kilosöring blev det inte. Vakringar från större fisk spred sig mitt ute i tjärnen men aldrig så nära så vi fick chansen att lägga en fluga på dem. Återigen fick man nöja sig med en 3hg, men vacker var den.

Efter en skön natts sömn i tältet blev vi väckta av de norrländska grannarnas snarkande. Vi vaknade upp till en ny dag men med ett betydligt molnigare väder. Efter att ha paddlat tillbaka till där vi startade så var det en topptur som stod på schemat. Efter 1,5 timmars vandring med konstant stigning så nådde vi toppen och det var en otrolig utsikt som väntade oss. Jag kan bara tänka mig hur vacker det hade varit om vi hade haft en klarblå himmel.

Jocke på fjället

Väl nere igen så var det dags för en 2,5 timmars paddeltur ner till Hillestad. Denna tur var lite svårare än det var tänkt, på grund av extremt lågt vattenstånd. Vilket gjorde att det satt kanoter uppe på stenar i forsarna lite överallt. Men utan några allvarligare incidenter eller några fler badgäster så kom alla fram till målet, trötta och hungriga. Efter en strålande avslutningsmåltid så blev det lite kalas men de första deltagarna lämnade Hillestad redan 05:15 morgonen efter.

En verkligt fantastisk och lärorik upplevelse var till ända. Nu väntade bara 14 timmar i bil hem igen.

/Kim

P.S jag vet att du undrar och svaret är; Japp! Jocke och jag vann paddlingen och kom först hem sista dagen. Småland rules!

Kommentarer är avstängda.