Underställ som är skönt och funktionellt är en viktigt del. ”Fryser du? Vad onödigt!” skriver Woolpower i sin marknadsföring. Och visst är det så. Underställ har man närmast kroppen och det är viktigt att det både är skönt och fungerar som det är tänkt. Ett underställ ska hjälpa till att behålla kroppsvärmen och samtidigt transportera bort kroppsfukt och överskottsvärme.

Vi har i princip bara underställ i ullmaterial eftersom vi gillar det. Naturmaterial känns helt rätt och dessutom värmer ullen även när den är fuktig och så luktar den knappt nått. Efter att ha svettats en hel dag i ett underställ av ull räcker det som regel bara att låta plaggen vädras ett tag så är de som nya igen. Vi har underställ från Woolpower, Smartwool och Aclima på hyllan.

  • Vill du ha ett riktigt tunt underställ? Slå en kik på Microweight från Smartwool.
  • Vill du se ut som en kassler? Kolla på Woolnet från Aclima. Riktigt behagligt och med grym funktion.
  • Lite tjockare underställ? Spana på Warmwool från Aclima och LITE från Woolpower
  • Ännu tjockare? Då föreslår vi Woolpower som finns i olika tjocklekar. Frottéstickade underställ från Östersund.

Några favoriter ur ur underställssortimentet:

  • Boxerkalsong microweight från Smartwool. Riktigt riktigt sköna.
  • Warmwool Hood sweater från Aclima – finurlig hoodie med huva som även kan användas som hög och mysig krage. Dessutom tumgrepp och fickor på magen för att värma händerna i.
  • Full Zip Jacket 600g från Woolpower. Grymt skön och fantastiskt tålig. Med hög krage, förlängd rygg och tumgrepp är den en given favorit. Finns även i 400g om man vill bära snäppet lättare eller vill frysa liite extra ;)

Nedan lite text om/från Woolpower ur GetOutkatalogen 2011.

Alla vet vi hur det känns att frysa. Vi på Woolpower har en lång och gedigen erfarenhet av kyla, kalla vintrar och framför allt av hur man bäst klär sig för att inte frysa. Och det är väl bra onödigt att frysa, eller hur?

För att kroppen ska fungera, hjärtat pumpa och kroppstemperaturen hållas på 37 grader krävs energi i form av mat och vatten. Värmeproduktionen i kroppen sker främst i muskelvävnaderna och värmen ökar ju fler muskler som arbetar och ju hårdare de arbetar. När kroppen blir kallförsöker den skapa värme genom att huttra. Då minskar även blodflödet ut till händer och fötter för att prioritera värme till hjärta, hjärna och andra livsuppehållande organ. Därför fryser du först om händer och fötter, även om kroppen i övrigt känns varm.

Kläder värmer inte. Men kläder hjälper dig att behålla den värme du producerar. Ett effektivt sätt att klä sig i ett kallt klimat är enligt flerlagersprincipen. Lager på lager av plagg tillverkade i material som behåller värmen och samtidigt transporterar bort fukt och överskottsvärme från kroppen.

Fåret varken fryser eller svettas. I 2,5 miljoner år har det funnits får i Europa och Asien. Idag finns omkring en miljard får runt om i världen, fördelade på mer än 200 raser. Ull är naturens eget funktionsmaterial. Merinofåret ger en ytterst fin och krusig ull. Merinoull kan ha upp till 40 krusningar per centimeter vilket ger väsentligt färre kontaktpunkter mot huden och som i sin tur ökar förmågan att binda luft och värme från kroppen. Andra fina egenskaper hos ull är bland annat den höga isolationsförmåga (krusigheten i fibern), att den värmer även i fuktigt tillstånd (hygroskopisk fiber), luktar inte (kreatinet i fibern) och har god förmåga att transportera fukt och överskottsvärme från kroppen.

Ullfrotté Original är ett material i tubform. Woolpower AB utvecklade sitt eget material redan i början på 70-talet. Materialet är frottéstickat på insidan och slätstickat på utsidan. All tillverkning sker i vår fabrik i Östersund där samtliga plaggdelar stickas på egendesignade rundstickmaskiner. Materialet kommer ut i form av tuber där längden varierar mellan 10 och 25 m, beroende på materialets tjocklek. Efter det stansas materialet till delar som sedan våra sömmerskor syr plagg av. Med sina fluffiga frottéöglor i kombination med ullens krusiga fiber bildar vårt material en trikå som binder mycket luft. Det hjälper kroppen att behålla den värme som den producerar. Det luftiga materialet släpper dessutom lätt igenom fukt från kroppen, vilket i sin tur hjälper till att reglera kroppstemperaturen på ett optimalt sätt.

Woolpower AB är ett svenskt företag som grundades i Östersund 1969. På den tiden tillverkades nylonstrumpbyxor och företaget hade c:a 550 anställda. Idag är vår produktion helt inriktat på tillverkning av varma underställ, sockor, förstärkningsplagg och accessoarer i fin merinoull och en del syntet.

Eva Arnlund, Försäljningschef Woolpower