Kim both

Janne Corax till Fair Enough

Kim both

Janne Corax har varit populär föreläsare på våra mässor tidigare, nu kommer han igen. Denna gång har föredraget titeln ”Från turist till Alpinist”. Räkna med skaplig bredd alltså :) Och vi snackar alltså långfärdscykling med lite inslag av toppbestigning! Flickvännen Wang Xian som var med på turen kommer också till Bodafors.

Nedan Jannes egna beskrivning av de olika delarna, med ett par bilder.

Del 1 – Sydostasien.


Start i Kinas mest tropiska provins Yunnan. Målet med resan var att ta oss till Thailand för att bada. Detta för att lära min flickvän att simma och för att hon skulle få känna på livet som långfärdscyklist. Resan gick genom Vietnams norra bergigare delar till en avlägsen och sällan besökt del av Laos. Efter en kortare badtur till Thailand återvände vi till Laos för mer tropisk bergscykling och vidare tillbaka till Yunnan.

Del 2 – Tian Shan, de himmelska bergen.


Denna del av världen gör skäl för sitt namn och är av många ansett som ett av de vackraste områdena på jorden. Höga snötäckta berg blandas med gröna, höglänta grässtäpper med nomadbefolkning. Detta ben av resan var också avsedd att tjäna som acklimatiseringstur och uppvärmning för huvudmålet för resan. Bergsklättringen i Kunlunbergen.

Del 3 – Kunlunbergen.


Efter en kortare sejour i Taklamakanöknen och oasstaden Kashgar begav vi oss mot världens näst längsta bergskedja, som av många kallas Himalayas okända systermassiv. Området är nästintill obefolkat och mycket otillgängligt och detta är en av anledningarna till att många av världens högsta oklättrade berg är belägna där. Vår plan var ett ge oss i kast med några av dessa gigantiska toppar på strax under 7000 meter.

Del 4 – Himalayas utlöpare i de östra utkanterna av Tibet.


Eftersom planen i Kunlun inte riktigt fortlöpt som planerat var suget efter mer äventyr stort och därmed flyttades vårt fokus mot en annan del av Kinas stora högplatå. Problemet med vår plan var att vintern var i antågande och att området var stängt för individuella besökare. Kallt, vackert, äventyrligt och utmanande är ord som väl definierar resans sista del.

Kommentarer är avstängda.