Hestra

Vi är många som gillar Hestra. Klassiker som Army Leather och Fält Guide Glove har gjort Hestra till ett pålitligt och välkänt märke för skandinaviska naturälskare. För ett par år sedan lanserades Hestra Gloves för resten av världen och har  blivit ett mycket uppskattat märke. Japan är ett exempel där Hestra tagit stora marknadsbitar på sistonde. Hestra finns numera representerat i inte mindre än 12 olika städer på den körsbärsblommande ön.

Hestra Handsken startade sin bana redan 1936 då farfadern till dagens ägare började tillverka läderhandskar för skogsbruk. Företagets största framgång genom tiderna måste varit när man lyckades att knyta sig till Ingemar Stenmark. Sedan 1975 använder hela det svenska skidlandslaget handskarna och sedan 1981 även det norska.

Den gamla slalombacken
Den gamla slalombacken

Från början höll Hestra uteslutande på med arbetshandskar men körde igång med skidhandskar på 60-talet då de skidintresserade sönerna till grundaren tog över rodret. Samma år som företaget grundades (1936) röjdes det för en slalombacke i området kring Hestra. Backen blev snabbt ett känt tillhåll för äventyrslystna från hela sydsverige och kom att kallas ”Smålands Åre”. Topptornet samt en hoppbacke stod klart redan 1920, och tornet kan fortfarande idag ses på toppen av Isaberg. Dock är hoppbacken sedan länge överväxt och idag satsas det mer på utförsåkning. Skidområdet har 10 pister, en sanning med modifikation enligt många då en del av ”pisterna” mer är av karaktären transportsträckor. Men i vilket fall så är det ändå starkt att hålla igång så många pister och två sittliftar i ett vanligtvis snöfattigt Småland.

Tornet och 6-stolsliften
Tornet och 6-stolsliften

Med en av Sveriges äldsta skidklubbar (HSSK) är Hestra fortfarande en aktiv ort när det gäller alpint och längdåkning. Speciellt kul med tanke på att de flesta klubbarna inom samma aktiviteter ligger betydligt längre norrut.

Hestra SSK

Idag gör företaget fortfarande handskar ämnade för arbete och skidåkning men har utökat sortimentet till att inbegipa fler aktiviteter såsom cykling, friluftsliv, vattensporter, klättring och alpinism.

Huvudkontoret ligger fortfarande i Hestra, Småland. Produktionen har dock flytt Sverige till förmån för bland annat Kina och östeuropa. Kvaliteén är ändå densamma, handskarna kontrolleras genom stickprover och varje sändning från producenterna godkänns av designern Marianne Knutsson-Hall.

Vera
Vera

Hestra har flera olika ”team riders” men ett namn klingar extra bekant för oss frilufsare. Vera Simonsson har alltid ett eller flera par hestrahandskar med sig under hennes äventyr. Kebnekaise Mitt är en av modellerna hon använder, kanske mycket på grund av valmöjligheterna till förstärkningsliners, slitstyrka och  den fina passformen.

Företaget använder sig inte av återvunna material i stor utsträckning. Men är ett av få företag inom fruliftsindustrin som är miljöcertifierade. Finns säkert en del kunder som hade velat se en handske av återvunnet material i deras kollektion, vi får se vad de hittar på för något i framtiden. Vill du läsa mer om miljöarbetet på hestra? Läs här.

Ett tips från oss när man ska köpa handskar är att fundera på i vilken miljö och aktivitet man skall använda dom till. Är det handskar till pisten så räcker det oftast med en handske med fast isolering, ska du ut och leva friluftsliv på vintern? Då kanske du ska kika på någon modell där det finns möjlighet för att förstärka eller förminska isoleringen.

Flera handskmodeller bygger på lagerprincipen och kan kombineras med liner-handskar i olika material. Liner-handskar finns huvudsakligen i tre olika material; fiber, silke och ull. Fiber-innerhandskarna finns i en rad olika utföranden med bland annat polartec, powerstretch som val av material. Innerhandskarna av ull finns i både merinoull och ”vanligt” ull. Har du ett par gamla hestra handskar liggandes hemma i garderoben? Ta en extra koll på lädret, precis som alla produkter gjorda av djurhud måste de smörjas in lite då och då. Hestra ger här lite tips om hur man ska gå till väga. Principen när det kommer till läderprodukter är att tvätta dem så sällan som möjligt och när man väl gör det, gör det inte i tvättmaskinen!

Hösten 2010 kommer den nya kollektionen Mountaineering. De nya handskarna är utvecklade tillsammans med bergsguiden Stéphane Schaffter från Schweiz. Kollektionen kommer att bestå av sju olika modeller. Vi tog kontakt med folket i Hestra och fick en lite smakbit på vad som komma skall =)

HESTRA Mountaineering modell

Greppvänlig halvfingerhandskeSer bra ut!

Stéphanes egna ord om arbetet med den nya serien:

”Vi ville förbättra känslan och greppet i handflatan, jämfört med andra klätterhandskar. Vi letade efter en bra balans mellan högfunktionella och varma material. Och vi ville att handen skulle kunna röra sig smidigt, utan att förlora energi av en alltför stel handske. I baslägret och på berget kände jag att vi hade lyckats mycket bra.”

Fyra glada i skidlandslaget
Fyra glada i skidlandslaget

Är du på jakt efter ett par handskar som håller dig torr och varm när moder jord vill något annat? Ta en extra koll på kollektionen från hestra. Handskarna finns i vår webbutik och i Bodafors.

www.hestragloves.com