Klättermusen grundades av Peter Askulv som från början är utbildad biolog. Kanske är det därför som märket hyser så stor respekt för naturen? Miljöengagemanget lyser igenom hela företaget och visar sig även i deras målsättning; att skapa produkter som skall hålla länge.

Denna generösa inställning leder visserligen till en bättre miljö men även till riktigt hållbara produkter. Vilket jag tror de flesta av oss utrustningsnötare gillar skarpt ;)

Designmässigt har Klättermusen varit mycket innovativa. Nya ”daisy chains”-lösningar gör det enkelt att fästa extrafickor nästintill överallt på ryggsäckarna. Kläderna har nästan uteslutande sneda sömmar och dragkedjor. På skaljackor finns både visselpipor och kompasser fastsydda. Dessutom är det flera av jackmodellerna som har en ordentligt tilltagen huva, detta med tanke på att minimera risken för köldskador på användarna. Många av lösningarna härrör från egna erfarenheter hos de anställda på företaget. Kanske är det därför som fokus snarare ligger på funktionen är på lågvikt när man designar nya produkter?

Allsvinn 30 liter, en fin dagtursryggsäck med brutalt bärsystem.
Allsvinn 30 liter, en fin dagtursryggsäck med brutalt bärsystem.

Här har vi en av märkets mindre säckar. Allsvinns volym ligger på 30 liter och lämpar sig kanon för kortare turer. Den här lilla gynnaren är speciell på flera sätt. Bland annat är den, tillsammans med några andra modeller, utrustad med ”butterfly bridge”-systemet som bygger på att man skall bära ryggsäcksvikten med bendelarna i kroppen och inte med mjukdelarna. Det är många som fattat tycke för det här systemet som möjliggör för ganska tunga vikter även i den här relativt lilla ryggsäcken.

Ända från företagsstarten 1984 så har den den omisskännliga rullöppningen hängt med. Nu som då görs även ryggsäckar med vanlig topplocksöppning men de flesta förknippar nog märket med de enkla rullöppningarna. Svaret på varför man är glad i den här typen av ryggsäcköppningar brukar vara att det blir mindre delar som kan slitas ut och en ökad vattentäthet.

Det finns till och med en gammal skröna om att en jämtlänning simmade över en sjö med sin klättermusen-säck och kom fram på den andra sidan med torr packning. Om det är sant tror jag vi låter vara osagt ;) Men faktum är att om du har en säck med rullöppning och ser till att dra över alla sömmar med ”seam sure”så har du skapat en otroligt vältätad säck. Sen om den blir hundra procent låter jag återigen vara osagt ;)

Blir du varm i hjärtat när Al Gore eller Mattias Klum står på barrikaderna och kräver en mer hållbar utveckling? Varm i hjärtat kanske var att ta i, men visst är denna fråga något av det viktigaste vi har att brottas med idag.  I varje fall så är Klättermusen förmodligen ett av de friluftsföretag i norden som har varmast hjärta. Företaget ”ger tillbaka” en procent av alla intäkter till olika miljöprojekt plus att man kan panta sina uttjänade produkter när man är färdig med dem.

Miljöengagemanget fortsätter med att de för ett par år sedan tog fram ett eco index. Den här nyheten följer med alla produkterna och visar vilken påverkan just denna produkt har på miljön. Ryggsäcken som ni precis läste om (allsvinn) har ett eco index på 83 % vilket betyder att den till detta procenttal är snäll mot miljön. Mycket smart då det saknas svanenmärkning, kravmärkning och så vidare för sådana här produkter.

Det händer en del med Klättermusen, en snarare med deras produktsortiment. Bland annat så kommer en ny spännande serie med ultralätta ryggsäckar dyka upp framöver, tillsammans med de nygamla trotjänarna Ratatosk och Gungner. Riktigt sköj tycker vi!

Söker du utrustning att skriva in i testamentet? Ta då en titt på vårt Klättermusensortiment.