Utsidan av Trangiafabriken
Utsidan av Trangiafabriken

Trangia kök
Trangia kök

Trangia spritbrännare

Om man inte är typ jättejättegammal känns det nog som om Trangia alltid har funnits! Nu har kanske inte alla en relation till Trangia, men i alla fall nästan alla som vuxit upp i modern tid och varit med om någon typ av friluftsliv, scouter, mulle och så vidare har troligtvis använt eller varit med när ett Trangiakök använts. Det känns verkligen klassiskt svenskt.

Under många år såg köken och materialen identiska ut, men på senare år har det bubblat till lite i Trangiakastrullerna och det har kommit kök i nya, lättare och tåligare material. men konceptet är detsamma; ett enkelt, stabil kökskoncept innehållande brännare, grytor, vindskydd, tamoj, stekpanna, ja allt som behövs för att använda köket till matlagning helt enkelt.

Ett och annat vindskydd hos Trangia
Ett och annat vindskydd hos Trangia

I grundkonceptet eldas köket med sprit, oftast t-röd, i den medföljande spritbrännaren. En enkel och driftsäker lösning men som kan vara lite slabbig och svårreglerad. Många använder idag sina Trangiakök med en gasbrännare och det finns även möjlighet att montera vissa bensin/multifuelbrännare (t.ex. Optimus Nova) i Trangia.

Vill man packa toklätt finns minitrangia, som innehåller gryta, stekpanna, tage/tamoj och brännare och väger in på endast 330 gram! Så Trangia är även med bland lättpackarprylarna för den som inte vill släpa onödiga gram.

Från Trangias egen sajt:

Trangia grundades 1925 av John E Jonsson, som tidigt visade sig vara en teknisk begåvning och driftig konstruktör. John E Jonsson startade tillsammans med sin svärfar det företag som sedan gått i arv
till nya generationer inom familjen. Trangiaköket som produkt har under sina 50 år utvecklats och förfinats. Närheten till fjällvärlden har gjort praktiska tester i tuffa väderförhållanden till en naturlig del av verksamheten. Detaljer har moderniserats och funktionen har optimerats. Men den ursprungliga, geniala konstruktionen är fortfarande nyckeln till dagens framgångsrika Trangiakök.

På vår hylla hittar du Trangias Produkter.

Trangias egen hemsida finns på www.trangia.se

Nytillverkade Trangiabrännare hos Trangia i Trångsviken[/caption]