Western Mountaineering på Ljungskär
Western Mountaineering på Ljungskär

…heter världens bästa sovsäckar, de kommer från San José i Kalifornien. Uteslutande dunsovsäckar av den enkla anledningen att ingen syntetfyllning värmer som dun.
WM använder endast gåsdun och gör sovsäckar med praktisk fillpower över 850, det innebär att de testmätningar som görs ligger en bra bit över 850 men vid praktisk användning utanför det perfekt torra och uppvärmda laboratoriet är det fortfarande 850+ fillpower.

Gåsdun är det bästa isoleringsmaterialet som finns, dess naturliga form och struktur medför extremt bra egenskaper att stänga in och hålla kvar varm luft och ger därför väldigt mycket värme per gram gåsdun. En dunsäck blir upp till 35% mindre i packvolym än sin syntetiska motsvarighet, dun har också bra hållbarhet och lever 3 till 5 gånger längre än många andra isolationsmaterial.
Dunkanalerna är sydda med en ”lagom” diameter för att inte dunet ska flytta på sig oavsiktligt och hamna i ena änden. Mellan kanalerna sitter ett slitstarkt nät, tillräckligt finmaskigt för att inte släppa igenom dun till grannkanalen. Längs kanten på de varmaste vintersäckarna ligger en separat duntub i form av ett V som ser till att dunet rör sig så lite som möjligt och att inga köldbryggor bildas i sidan. På de flesta andra löper kanalerna hela vägen runt för att du ska kunna skaka runt dunet efter aktuell temperatur, säckarna levereras normalt med 70% av dunet på ovansidan.

Alla WM-säckar är differentialskurna vilket innebär att insidan har en mindre omkrets än yttersidan, på så sätt undviker man risken för köldbryggor av att ett knä eller en armbåge sticker ut. På samma sätt fast tvärtom är huvan differentialskuren, insidan har en större tygbit än utsidan och gör att dunet verkligen bullar upp sig och sveper in huvudet varmt och skönt även om man inte drar åt snörningen i huvan. Nedanför huvan på de varmare säckarna finns en termokrage, fastsydd som en egen dunkanal i innertyget ligger den säkert på plats och smiter effektivt åt runt nacke och hals. YKK-dragkedjan löper smidigt hela vägen utan att fastna och ta emot tack vare en snillrik konstruktion längs sidan, insydd i innertyget längs kedjan på båda sidor ligger en förstyvningstape som håller fyllningen och tyget borta från kedjan, innanför ligger en eller två dunfyllda tuber som lägger sig sida vid sida när man stänger säcken och effektivt håller varmluften kvar på insidan.

Säckarna levereras med en packpåse och en förvaringspåse, dom lagerhålls okomprimerade både på fabriken, under flygfrakten till Sverige och hos oss.

Här hittar du hela sortimentet från Western Mountaineering.

Så här skiver Western Mountaineering om sitt dun:

Det gåsdun vi använder kommer från Polen, från små producenter/uppköpare som inte plockar, och inte befattar sig med dun som plockas, från levande fåglar. Vi använder endast utvuxet och moget gåsdun med absolut högsta kvalitet och fillpower, en kvalitet som enligt oss, och våra leverantörer, endast kan erhållas från vuxna fåglar som ruggar. Detta gäller samtliga våra produkter och ställer höga krav på de producenter vi anlitar.

När gässen ”ruggar” lossnar det mogna, utvuxna dunet. Detta sker naturligt, utan ”hjälp” av människohand och uppsamlingen, skördandet, av detta ”ruggade” dun är nästan så långt från Live Plucking man kan komma. Resultatet blir dock det bästa, men dyraste, gåsdun som finns.

Efter 35 år i branschen har vi fortfarande inte hittat några genvägar för att uppfylla de krav vi, och givetvis våra kunder, ställer på det dun vi använder. Vi kommer även fortsättningsvis att köpa, och i en förlängning sälja, det dun, och de färdiga produkter, som vi, helt och fullt, kan ställa oss bakom både moraliskt och kvalitetsmässigt.

Western Mountaineering logo
Western Mountaineering logo