Marcus Hellner tipsar:
- Så hittar du rätt längdskidor

Den skandinaviska vintern är känd för att vara kall och ofta med mycket snö, vilket gör att det finns massor av fina möjligheter att åka längdskidor. Men hur ska du hitta längdskidorna som tar dig dit du vill? Svenska skidhjälten Marcus Hellner, med bland annat tre OS-guld och ett VM-guld på meritlistan, kommer därför tillsammans med Outnorth att försöka guida dig igenom skiddjungeln.

Intresset för längdskidåkning är stort i Sverige. Detta inte minst tack vare vårt framgångsrika längdlandslag som under många år skämt bort oss med stora mästerskapsframgångar. Men längdåkning är inte bara bra som en tävlingsform för eliten, det är också en perfekt idrott för oss som inte når landslagsnivå – oavsett om du satsar på att åka Vasaloppet under fem timmar eller om du bara vill ha en skön tur i det vackra vinterlandskapet.

En materialsport

Längdåkning handlar mycket om att välja rätt utrustning, men hur ska man lyckas hitta rätt längdskidor i det enorma utbud som finns? Vi tog hjälp av Outnorths egen Marcus Hellner som vunnit tre OS-guld, ett VM-guld och tagit ytterligare en rad mästerskapsmedaljer:

”Det finns väldigt mycket att välja på. För att du ska hitta rätt längdskidor gäller det att vara tydlig med hur van åkare du är och hur mycket du väger. Detta för att du ska få ett spann på skidan som passar dig. Och inte minst; hur mycket du är beredd att betala. Det finns skidor i många olika prisklasser,” berättar Hellner. Spannet är alltså den del under skidan där du sedan lägger på fästvalla. Och det finns mjukare och hårdare skidor.

På Outnorths hemsida fyller du i din längd, din vikt och din åkförmåga (nybörjare, motionär, tävlingsinriktad eller elit). Utifrån plockas det fram det par som passar i den prisklass som du valt. ”Att ha skidor som passar just dig gör både skidåkningen roligare och du behöver inte slita lika mycket,” säger Hellner. ”En tekniskt mer driven åkare kan trycka ner en hårdare skida på ett annat sätt än vad en nybörjare eller motionär gör,” förklarar han.

I samband med köpet väljer du också vilken bindning som du vill ha på dina skidor, där är det givetvis viktigt att du har samma system på bindningen som du har på dina längdpjäxor. Det finns några olika leverantörer att välja mellan.

Blank

Testa dig fram för optimal valla

När skidorna kommer hem finns det utmarkerat var glidzonen börjar och fästzonen slutar. Men där går det att laborera en hel del. Allt för att hitta det som passar allra bäst för just dig:

”Där är mycket beroende på hur tjockt lager du lägger på fästzonen. Så om du vallar med klister kan du generellt lägga lite kortare fäste med tanke på att klistret blir tjockare än en burkvalla. Men återigen; allt handlar om spannet på just dina skidor,” säger Hellner.

Ni elitåkare har ju en enormt stor skidpark; som motionär, räcker det då med ett par skidor?

”Det beror givetvis på hur mycket du åker. Men om du inte åker så mycket tycker jag absolut det. Åker du däremot mycket så kan det ju vara en fördel med två par. Då kan du ha ett par när det är klisterföre och ett annat par när det är kallföre. Olika skidor passar bättre i olika fören,” säger Marcus.

Hur länge håller ett par skidor?

”Även där handlar det till stor del mycket om hur du åker. Men om belaget bara är schysst så kan ett par skidor hålla i många år. Ett tips är att stenslipa skidorna inför varje ny säsong. Det är ett sätt att hålla sina skidor bra under längre tid.”

Vallningsfria skidor blir allt bättre

Många nybörjare kan tycka att det där med vallning är en stor utmaning, men även där finns nu fina alternativ:

”De vallningsfria skidorna blir allt bättre. Fischer, och även flera andra märken, har kommit med ett par skidor med stighudar under. Den stora fördelen där är att du alltid har bergfäste.”

Och avslutningsvis vill Marcus Hellner som nått sina allra största framgångar i skejt tipsa om att våga testa på att även testa på skejtåkning:

”Många motionärer tror att det där med att åka skejt är något som bara vi elitåkare klarar av, men så är det inte. Det är faktiskt ganska enkelt att lära sig en okej skejtteknik. Och när du får till tekniken någorlunda så använder du både armar och ben på ett annat sätt än vad du gör i klassisk skidåkning. Så får du möjlighet tycker jag absolut att du ska testa,” säger Hellner och fortsätter:

”Ett vårvinterpass på skare med skejtskidor där du kan åka precis var du vill. Det är en känsla och upplevelse som jag önskar att alla skulle få uppleva!”

Tänk på att:

För att du ska hitta rätt gäller det att vara tydlig med hur van åkare du är och hur mycket du väger. Detta för att du ska få ett spann på skidan som passar dig. När skidan väl kommer hem, kolla så att belaget ser schysst ut. För att få angenäma skidupplevelser är det extra viktigt att börja med bra material. Testa längden på fästzonen, allt för att optimera både glid och fäste. Våga testa även skejtåkning.

Du surfar just nu i privat läge och kan då inte spara dina personliga favoriter. För att kunna använda denna funktion, avsluta privat läge och besök vår sida på nytt.. Stäng!