Outnorth Member: 20% på alla Fjällräven-jackor - Till jackorna | Bli medlem

Hur tvättar man ull?

Trude Blekastad, Tekstilingeniör

Ull är det utan tvekan ett av naturens mest funktionella material. Du känner säkert till dess förmåga att hålla dig varm genom att binda luft inuti sina fibrer, men visste du att ull, i strikt bemärkelse, inte är isolerande – utan temperaturreglerande? Det är därför som det både kan hålla dig behagligt sval på sommaren och varm och skön på vintern.

Ull leder bort den fukt som bildas när du är aktiv, samtidigt som det har en naturlig motståndskraft mot dålig lukt. Så även om du är ute och svettas under en hel dags vandring så kommer dina ullkläder inte att lukta illa. Sist men inte minst har ull förmågan att värma även när det blivit fuktigt.

För att säkra att dina Aclima-produkter ska hålla länge, så måste du ta hand om dem.

Innan du tvättar kläderna borde du överväga om plaggen verkligen behöver tvättas – du kanske bara kan vädra dem. Ull är ett självrengörande material som kan användas många gånger innan du måste tvätta det, om du bara vädrar det efter varje användning.

Tvätt av kläder konsumerar mycket vatten och energi, så om du luftar dina ullplagg sparar du miljön och plaggen kommer hålla längre.

Fläckar är irriterande!

Vårt bästa tips är att avlägsna dem så snabbt som möjligt, eftersom ”nya” fläckar är lättare att få bort. När du vet vad som har orsakat fläcken är det lättare att välja det bästa sättet för att få bort den. Det finns många tips tillgängligt när man letar på nätet efter information, men kom ihåg att du aldrig ska använda klorbaserade fläckborttagningsmedel på ullkläder. Se till att läsa instruktionerna noga och skölj kläderna väl. Flytande diskmedel är ofta bra för att få bort fläcken eller gnida in ulltvättmedel på fläcken!

Maskintvätt:

När du tvättar, kom ihåg att stänga alla dragkedjor och tvätta med insidan ut. Tvätta alltid med liknande färger och material. Använd ett ullprogram och tvättmedel lämpligt för ull, t.ex. Aclima Wool Shampoo, som även fungerar för silke. Aclimas Wool Shampoo återställer ullens naturligt odördämpande egenskaper, gör den mjuk och elastiskt och skyddar mot slitage. Du behöver inte mer än en matsked per tvätt. Ulltvätt gör stor skillnad för dina ullplagg, vårdar du dina kläder behåller de sin funktion under hela livscykeln. Aclimas Wool Shampoo fungerar naturligtvis för alla ullmärken. Använd rätt mängd tvättmedel, plaggen blir inte renare om du använder mer! Har du inte tvättmedel för ull nära till hands, går det även bra att använda vanligt hårschampo.

Ett annat tips är att inte fylla maskinen helt, men att bara fylla den till hälften för att få allt helt rent. Sträck försiktigt plaggen när de är blöta och häng dem till tork eller plantorka.

Ullens egenskaper gör att de blir rena även när man bara tvättar på 30°C, vilket också sparar energi. Aclima-ull kan tvättas på 40°C, men det rekommenderas att man tvättar på lägre temperaturer.

Handtvätt:

Alla Aclimas kläder tål maskintvätt och lite mer hårdhänt behandling än våra råd här nedan, men det skadar aldrig att tvätta skonsamt.

Använd alltid tvättmedel för ull, alternativt hårschampo eller diskmedel om det är kris. Använd rikligt med vatten. Ha mjuka händer. Nyp, vrid eller gnid ej. Håll tvättvattnet i rörelse och låt vattnet strömma igenom plaggen istället. Tvätta i ljummet vatten (30–40 °C). Undvik att hälla varmt eller kallt vatten direkt på plaggen. Om det är nödvändigt att lyfta ullplagg i blött tillstånd, lyfta då från undersidan med bägge händer och spretande fingrar, så att det skapas en håv eller ett såll. Skölj tre gånger i ljummet vatten (20–30 °C); pressa försiktigt ut vattnet mellan varje sköljning med dina mjuka, stora håv-händer.

Avsluta med centrifugering i maskin (max 8-900varv/min) – om du har en nära till hands. Det bidrar till att både avlägsna mer vatten (och därmed renare kläder) och inte minst att det gör torkningen lättare och snabbare, vilket också hjälper till att bibehålla formen på plagget.

Tork:

Använd en handduk eller liknande för att suga upp vatten innan du torkar plaggen platt, om du inte vill sträcka det. Kom ihåg att våta kläder är tunga och att torkning bör gå snabbt. Tips: Har du ingen centrifug, eller har du blivit dyngsur på vandring, laga istället din egen. Lägg plagget i ett löst nät och gör en slunga av det. Gå ut och slunga kläderna tills du fått ut det mesta av vattnet.

Oavsätt tvättmetod:

  • Lägg inte ull i blöt
  • Använd specialtvättmedel för ull
  • Använd aldrig klorhaltiga blekmedel och medel med alkalisk pH-värde
  • Sträck och skaka plaggen till önskat form efter centrifugering. Sträcker du alltid lite, så kommer inte plaggen krympa
  • Använt INTE torktumlare
  • Torka inte i solen

Du surfar just nu i privat läge och kan då inte spara dina personliga favoriter. För att kunna använda denna funktion, avsluta privat läge och besök vår sida på nytt.. Stäng!