Bakom materialen med Houdinis textilingenjör Malin Wetterborg

Med en kollektion enbart bestående av hållbara tyger vill Houdini designa om outdoorbranschen från grunden. Men vad karaktäriserar egentligen ett bra funktionsmaterial? Vi frågade Houdinis textilingenjör Malin Wetterborg vad som gör ett bra funktionsmaterial samt om det finns några myter vi bör känna till.

Hur skulle du beskriva textilindustrin?

– Det är en gammal och tung industri men som idag också är full av innovation. Eftersom textilier finns i nästan alla produkter och branscher tittar vi på mycket på vad som händer utanför klädindustrin när vi letar nya material. Vi blir också ofta kontaktade av företag från helt andra sektorer som vill ha tips och råd. Det är superviktigt med kunskapsutbyte för att driva textilbranschen framåt.
Blank
Blank

Vad karaktäriserar ett bra funktionstyg?

- Att det är skapat för rörelse och känns mjukt. Det ska även vara tyst så du kan fokusera på naturupplevelsen utan prassel från skaljackan. Utöver detta är mångsidighet centralt. Det finns tyger idag som presterar superbra i löpspåret men ändå ser fint ut till vardags – sådana material älskar vi! Alla tyger Houdini använder är skapade med hållbarhet i fokus, vilket gör att vi bara kan arbeta med de bästa underleverantörerna då dessa tyger ofta är svårare att tillverka än konventionella alternativ.

Finns det några myter kring material konsumenter bör känna till?

- Att vattentäta material alltid är bäst. Det stämmer inte alls! Det är ofta bättre att ha en jacka som klarar 90% av allt väder, inklusive lättare regn, men som andas bra och torkar snabbt. Det finns absolut en plats för vattentäta kläder, men inte som vardagsplagg. En annan myt är att skalplagg inte ska tvättas. Tvärtom måste de tvättas för att membranet och andningsförmågan ska fungera som det är tänkt. Torktumla gärna plagget efteråt så återaktiveras DWR-behandlingen som gör att tyget inte suger åt sig vatten till att börja med.

Vilka är dina tre bästa Houdinityger och varför du gillar dem?

- Wool Shell™ – Nyskapande skaltyg i 100% merinoull som tack vare sin konstruktion och ullens naturliga egenskaper blir vatten- och vindavvisande. Fantastisk bekvämt och följsamt. Används i Lana Jacket och Lana Pants.

- C9 Ripstop – Ett fantastiskt tyg i återvunnen och återvinningsbar polyester som ger precis lagom mycket skydd utan att kännas instängt. Känns fjäderlätt på kroppen och torkar blixtsnabbt. Används i Heavenly Houdi, Enfold Jacket, Weather Tee med flera.

- Solid Merino - ett superfint ulltyg som vi använder till våra Desoli-underställ. Vi blandar aldrig naturfibrer med syntetfibrer, vilket tyvärr är vanligt förekommande idag. Ren ull andas bättre och är dessutom biologiskt nedbrytbar.

Blank
Du surfar just nu i privat läge och kan då inte spara dina personliga favoriter. För att kunna använda denna funktion, avsluta privat läge och besök vår sida på nytt.. Stäng!