2 veckor under vatten..

För ett par dagar sedan lämnade vi den marina nationalparken Perhentian Islands. Öarna ligger belägna på östkusten av Malackahalvön och har, hör och häpna, sin högsäsong mitt under svensk sommar. Öarna består till huvudsakligen av två öar; Kecil och Besar, vilket betyder stor och liten. På Kecil händer det lite mer och det är dit som de flesta med ryggsäck på ryggen hamnar. Besar är betydligt lugnare och gästas i större grad av barnfamiljer och folk som vill ha de lugnt på semestern. Vad gjorde vi där då? Ja, först och främst så gick jag och min bättre hälft och gifte oss den 28:e maj och valde sedan att dra till nämnda ställe för två veckors smekmånad. Men hur vi spenderade dom två veckorna berättas bättre i bilder. I och med att det är en marin nationalpark så var vi inte sena med att dra på oss snorklingsutrustningen, och passade så klart på att dyka vid några riktigt häftiga platser. Mer om det nedan.

Fantastiska stränder med korallrev på ena sidan och prunkande regnskogar på andra hållet.
Fantastiska stränder med korallrev på ena sidan och prunkande regnskogar på andra hållet.
Vi hittade en del djur som vi sällan, eller aldrig, sett i Sverige.
Vi hittade en del djur som vi sällan, eller aldrig, sett i Sverige.

Tack vare att öarna är täckta av ogenomtränglig regnskog så fanns det gott om vilt att kika på. Den långsvansade makaken var ett häftigt inslag i miljön, plötsligt ruskade det till i träden kring stranden och en hel familj med svarta apor kom svingandes genom skogen.

Snorklingen var i världsklass!
Snorklingen var i världsklass!

Vilken snorkling! Färger som vi aldrig sett innan, fiskar med utseende som tagna ur en japansk serietidning och korallskogar fyllda med småfisk. Hajar, rockor och sköldpaddor va lite större men minst lika roliga att få syn på mellan korallerna.

Dykning i kristallklart vatten.
Dykning i kristallklart vatten.

Ja, som sagt så spenderades mycket av tiden under vatten. Otroliga färger och ett marint liv som vi inte har sett maken till. Tack vare att området är fredat kan fiskar och marina däggdjur leva ett fritt liv utan trålare som dammsuger havet på allt levande. Ett av dyken var vrakdyk, detta sjönk så nyligen som år 2000 men var redan helt överväxt av koraller och annat färgglatt. Universal divers på Besar kan verkligen rekomenderas om du är sugen på undervattensäventyr, professionell personal och bra priser.

Ett billigt sätt att resa till Malaysia är att via London resa med Air Asia X, liknande ryanair men i Asien. 4500 kronor betalade vi för tur/retur-biljetter Köpenhamn till Kuala Lumpur. Utsläppsrätter säljs av naturskyddsföreningen för 100 kronor och uppåt. Boende på öarna finns i alla prisklasser.

Kommentarer är avstängda.