3 för 3 – det viktigaste mantrat för en lättare packning

Många på Coast2Coast Sweden förra året önskade att deras packning varit lättare. Detta gäller nog de flesta som ser tillbaka på sin senaste vandringen, även om man inte gått drygt 40 mil från Kalmar till Varberg. Men många backar när de inser att enda sättet att få en lättare packning är att de måste ändra på något.

Kan verkligen något som är lättare än ens utvalda prylar också vara lika säkert och bekvämt? mumlar man och fortsätter år efter år att klaga på sin tunga ryggsäck. Det kan verka löjligt, men vanans makt är stor.

thumbnail

För de som vill få en lättare packning utan att ändra något återstår egentligen bara att vända sig till Harry Potter eller någon annan som kan trolla. För den som är beredd att förändra sig och sin packning finns det däremot en mängd framkomliga vägar som varken försakar säkerhet eller bekvämlighet.

Det enklaste och viktigaste knepet för att grundlägga en riktigt lätt packning är ”3 för 3”. Detta betyder helt enkelt ”3 kilo för de 3 stora”; det vill säga att den sammanlagda vikten av de tre stora i packningen inte skall överstiga tre kilo.

De tre stora är de saker som väger mest i packningen, innan man stoppar ned mat och bränsle: Bära, Skydd och Sova. Bära är ofta tyngst; det är helt enkelt ryggsäckens tomvikt. Skydd är tältet eller tarpen eller vad man nu sover under eller i. Sova, slutligen, är sovsäck och liggunderlag.

thumbnail-2

Det första steget mot 3 för 3 är att du väger ryggsäck, tält/tarp samt sovsäck och liggunderlag. För många är den samlade vikten på dessa tre inte sällan 7-10 kilo. Är detta fallet för din del så finns här alltså många kilon att hämta. Det är här du skall sätta in stötarna, inte på att såga av tandborstskaft eller byta till lättare vantar.

När det gäller tältet/tarpen du använder så dividerar du vikten med antalet personer som ligger i det, för att mantrat 3 för 3 skall fungera. Om du har ett tvåmanstält som du använder tillsammans med någon annan så dividerar du vikten med två eftersom ni kan och bör dela på vikten när ni bär. Inte nödvändigtvis genom att bära halva tältet var, utan genom att någon bär tältet och den andra något annat av motsvarande vikt.

Är du ensam i ett tvåmanstält däremot så belastas du naturligtvis själv av hela vikten och det ingår i din 3 för 3-beräkning.

Det finns tester som visar att en ryggsäck inte behöver väga mer än 1,8 kilo för att klara 25 kilos packning utan att bärsystemet överbelastas. För en normal vandring på en vecka med lätt utrustning i svenska fjäll eller skogar behöver en ryggsäck inte väga mer än 600-700 gram.

thumbnail-3

Själv har jag genomfört flera 50-milafärder i de svenska fjällen med en sådan, men låt oss säga att ryggsäcken behöver väga max ca 1 kilo för den som inte bär mer än 20 kilo totalt när all mat är med.

När det gäller tält och tältlösningar finns det idag gott om vindtåliga och relativt rymliga sådana under 1 kilo per person. I många fall betydligt under 1 kilo. Men låt oss säga att du väljer en lösning på ca1 kilo per person för tältet. Vi är nu uppe i två kilo totalt.

För svenska sommarfjäll vill jag personligen ha en sovsäck som klarar noll grader. Det finns flera sådana dunsäckar av hög kvalitet som inte väger mer än 500-600 gram. Till detta adderar jag den korta varianten av ett uppblåsbart underlag som Thermarest Neolite Short, kombinerat med ett lätt cellplastunderlag för raster dagtid och för att ha under benen nattetid. Kombinationen väger runt 400-500 gram, men det finns andra kombinationer som väger ungefär lika mycket.

Om vi summerar ovanstående så ser man att vikten på de tre stora blir ungefär tre kilo. Men för att uppnå det kanske du måste tvinga dig att prova något nytt, att ändra på dina invanda rutiner, att utmana dina föreställningar. Du kan dock göra detta med full trygghet.  Min egen standardvariant på de tre stora från senare år, använd på många långvandringar i både de svenska fjällen och Canada, väger 2,2 kilo och har hållit mig varm, torr och nöjd.

Kommentarer är avstängda.