3 för 3 för C2C – val av ryggsäck, tält och sovutrustning

I ett tidigare blogginlägg beskrev jag hur man kan lägga grunden till en mycket lättare packning genom att sätta ett tak på tre kilo för den samlade vikten av de tre stora i utrustningen; ryggsäcken själv, sovprylar och tält. Många kan spara minst 5 kilo på dessa poster, det finns inga andra prylar i vandringsutrustningen som ger tillnärmelsevis samma utväxling.

Så, vilka ”tre stora” kommer jag själv att använda på årets upplaga av Coast2Coast Sweden, vandringen från Kalmar till Varberg mellan 17-31 maj 2014?

Min utrustning i år kommer att vara lite speciell. Orsaken är att jag under sommaren kommer att göra en månads solovandring genom Brooks Range i Alaska. Av det skälet kommer jag att vilja testa en del prylar mellan Kalmar och Varberg inför den turen.

MLD Trailstar i Rapadalen
MLD Trailstar i Rapadalen.

Eftersom Alaska-vandringen är en vandring ovan trädgränsen i ett mycket isolerat vildmarksområde så kommer jag att behöva lite andra prylar än vad jag normalt skulle använda till Coast2Coast. Därför kommer jag att beskriva både vilka prylar jag använde förra året och vilka jag kommer att använda i år.

Den ryggsäck jag använde på C2C förra året var en Golite Jam på drygt 50 liter. Den upplaga jag har, som är cirka fem år gammal, är lite lättare än dagens version och väger bara drygt 600 gram.

Golite Jam är den lätta ryggsäck jag använt mest och jag gillar den skarpt. Den är mycket stryktålig och förvånansvärt bra att bära med, upp till en 13-14 kilos packning. Jag tycker den är mycket lämplig för upp till veckoturer med tält i svenska fjällen och har själv som mest i den burit mat för 8 dagar plus min fasta utrustning på cirka 6,5 kilo.

Golite Jam saknar ram, vilket innebär att man får packa den med viss eftertanke och sedan med hjälp av kompressionsremmarna strama åt så ordentligt kring ryggsäcksinnehållet att själva utrustningen fungerar som en slags virtuell ram. För att ge lite extra stadga har jag stoppat in en U-formad bambukäpp, sådan man köper för att staga upp blommor med, i den vätskeficka som sitter inuti ryggsäcken, närmast ryggen. Detta är dock inte nödvändigt så länge man inte har mer än 10 kilo i den här säcken. Och mer behöver man inte på en låglandsvandring som C2C, där man på sin höjd bär mat för 2-3 dagar, plus lite vatten mellan varven.

Gossamer Gear the One
Gossamer Gear the One.

Om det inte vore för Alaska så skulle jag använda denna ryggsäck även i år. Men eftersom jag på denna ödemarkstur kommer att bära mat för 14 dagar vid två tillfällen, plus fast utrustning, behöver jag där en rymligare säck som klarar större last än Golite Jam. Så den säck jag kommer att använda på C2C blir en Hyperlite Mountain Gear Porter 4400som rymmer drygt 70 liter och väger strax över kilot tom. En säck som egentligen är alldeles för stor för Coast2Coast, men som jag vill testa ordentligt och bo in mig i, före turen till Alaska.

Förra året låg jag under en hemsydd presenning av Cuben fibre som endast vägde 200 gram. Det året gick vi i början av maj, efter en sen vår, så jag behövde ingen skydd mot mygg. Det kommer jag att behöva i år, så därför skulle jag egentligen välja mitt favoritskydd alla kategorier, ett enkelvävstält med botten och myggnät runt om som heter The One och kommer från Gossamer Gear. Det väger endast 490 gram, vilket är mycket lätt även jämfört med en tarp plus myggsäkert innertält eller bivacksäck. Tyvärr verkar detta tält inte längre tillverkas.

Det tält jag istället kommer att ha på C2C är ett Trailstar från Mountain Laurel Designs. Detta är endast ett finurligt konstruerat tak som väger cirka 550 gram, så jag kompletterar det med ett myggsäkert innertält som jag själv har sytt. Kombinationen väger runt 800 gram och fungerade väl på en veckotur i Sarek hösten 2013. Detta tält är det jag kommer att använda i Alaska till sommaren.

Sovutrustningen, slutligen, är densamma som jag använde genom Småland förra året och även samma som jag kommer att ha med till Alaska. Sovsäcken är en Marmot Hydrogen, som klarar noll grader och väger 680 gram.

Marmot Hydrogen o gult cellplastunderlag
Marmot Hydrogen och gult cellplastunderlag.

Som slittåligt liggunderlag dag och natt använder jag ett cellplastunderlag, en Laufbursche UL-mat, som är hellång även för en drasut som mig och inte väger mer än 130 gram. För att sova mjukt på natten lägger jag ovanpå detta ett uppblåsbart Thermarest Neoair Xlite Small som väger 230 gram. Det behöver inte vara hellångt, det räcker för mig om axlar och höfter ligger mjukt. Under benen isolerar sedan cellplastunderlaget.

Den matematiskt bevandrade kan nu räkna ut att jag med dessa vikter för ”de tre stora” slinker in precis under tre kilo totalt. Detta kan jämföras med ungefär två kilo för de tre stora som jag bar under förra årets Coast2Coast Sweden.

Trots att vikten för de tre stora alltså ökar med ett kilo i år så räknar jag inte med att någonsin under de 40 milen mellan Kalmar och Varberg behöva bära mer än 10 kilo sammanlagt.

Kommentarer är avstängda.