400 km och 14 dagar senare…

Ett antal skavsår och 14 dagar efter att ett 40-tal vandrare startade årets Coast2Coast Sweden anlände nästan 30 till Varberg. Hälften av dem hade gått hela vägen.

Både det totala antalet vandrare och antalet som gick hela vägen var en fördubbling jämfört med året innan.

Liksom förra året var upp till var och en hur långt de ville gå varje dag och om de ville sova i tält eller försöka få tag i hotell eller vandrarhem. De flesta valde dock att sova i tält och ta sig igenom dagsetapperna, som spände mellan 23 och 36 kilometer.IMG_9939

I den första upplagan av Coast2Coast Sweden (C2C) 2013 var det många som hade ont i fötterna och stora skavsår redan när de nådde Växjö, inte ens halvvägs in i vandringen.

”I år startade vi i lugnare tempo och med kortare dagsetapper och det gjorde stor skillnad,” säger Jörgen Johansson, en av arrangörerna.

Gruppen bestod både av erfarna vandrare, som Carsten Jost från Tyskland (som har vandrat både Pacific Crest Trail och Appalachian Trail i USA) och nybörjare, som Ingemar Gustafsson, 69, som för första gången var ute på en längre tur, med lånad utrustning på 18,5 kilo.

IMG_9665

Mötet mellan erfarna vandrare som bär packningar på runt 10 kilo och folk som går med tyngre utrustning visade sig lyckat.

”Jag vandrar gärna flera långa vandringar, men då ska jag banta vikten på packningen,” sa Ingemar Gustafsson efteråt.

Även de som är vana att vandra långt på egen hand gillade årets upplaga av Coast2Coast Sweden.

”Jag var med förra året och ville gå igen eftersom jag gillar den sociala gemenskapen runt C2C,” säger Carsten Jost, välkänd bloggare från Tyskland.

IMG_9846

Förra året hoppade Martin Johansson av vandringen och körde i stället hästtransporten åt Göran Ronsten, som då vandrade kust till kust med sin häst Allan. Under resans gång började Martin Johansson köpa mackor, ost, kaviar, frukt choklad och placera sig längs vägen för att sälja mellanmål till självkostnadspris.

I år deltog Martin och Christina Dahl med ett helt fältkök. De lagade middagar och luncher flera gånger och blev en av vandringens höjdpunkter.kitchen

En annan höjdpunkt var bastukvällen vid Borlången, där Malevil Ljunggren och Michael Sanell hade byggt en mobil bastu med hjälp av ett bastutält.IMG_0224

Tanken med C2C är ”hike your own hike”, det vill säga att alla vandrar efter egen lust och kapacitet. Men fortfarande är en majoritet bland deltagarna män, trots att många kvinnor säger att de skulle vilja vara med.

”Jag tror att det måste bli mindre snack om prylar och kanske kortare sträckor om fler tjejer ska hänga med,” säger Christina Dahl, som utöver matlagningen också vandrade större delen av C2C.

Kommentarer är avstängda.