Abisko – Katterjåkk via Lapporten – Apparjaure – Hoiganvaggi

Efter 24timmar på ett tåg och många möten med trevliga människor på väg upp till vildmarken, var jag uppe i Abisko. Jag hoppade av i Östra Abisko och efter ca 150 meter var man ute i obanad terräng. (Otroligt smidigt med tåg hela vägen från Kalmar till Norrland får jag säga). Efter några timmars vandring med siktet på Lapporten stötte jag på denna underbara tältplats i södra delen av Lapporten. Morgonen efter var vädret helt underbart och jag kände att jag hade valt helt rätt plats att tälta på.

Tältplats i LapportenLapporten sätt från från söder

Utsikten under dagen var väldigt vacker, och med målet att gå de 27kliometerna till Apparjaure var jag tvungen att hålla bra tempo, jag han ändå med att njuta av utsikter som denna. Med Real Turmat till lunch och snickers och russin till mellanmål höll man energin på topp.

Abisko trakten

Väl framme vid Apparjaure var jag lite sliten och hungrig, prio ett var ändå att få upp tält och komma i ordning vädret såg ut att vända till det sämre men höll i sig och jag hann både slå läger, laga mat och förbereda inför morgonen innan det började regna. Vilket jag är glad att jag gjorde då det regnade väldigt mycket morgonen efter. Så att packa väska, laga frukost och packa ner innertältet innan jag över huvud taget lämnade tältet var ett måste, så med ett blött yttertält lämnade jag Apparjaure och begav mig norrut mot Hoiganvaggi på andra sidan dalen. Så de första timmarna blev det nerför ett par hundra meter för att direkt gå uppför igen. Klart värt ansträngningen för att komma upp i Hoiganvaggi för att kunna blicka ner över Abisko.Abisko nationalpark

Fortsatt norrut genom Hoiganvaggi och jag såg renar för första gången på turen.

Hoiganvaggis renar

Med sämre väder och svårt att bestämma mig för vart jag skulle tälta för natten blev det en lång dag idag med, jag gick ända ner till norra slutet av dalen för att äta kvällsmat i raststugan vid stuor kärpel, här omkring är det inte det lättaste att hitta en bra tältplats även om jag tillslut hittad en när jag var mätt och belåten. Nästa morgon med sikte på katterjåkk ca 15km bort. En bra tur med väldig växlande väder och fina vyer lite folk på lederna eller i terrängen (tror jag söte på 4 personer på 4 dagar) så det var bra och lite det som jag hade sökt när jag valde min rutt. Väl nere i Katterjåkk spenderade jag några dagar med min flickvän innan jag gick ut igen denna gång Norge. Fortsättning följer..

Katterjåkk

 

Kommentarer är avstängda.