Abloc Winter Challenge aka Vintervättern

I mellandagarna passade jag (Mårten) och Daniel på att cykla en runda! En runda runt Vättern tillsammans med andra cykelfantaster! ABLOC som arrangerar cykelläger ville testa att göra en vinterrunda och intresset var stort. Det begränsande antalet platser tog slut fort! Det skulle visa sig bli en utmaning på många sätt! Klass 1 varning, snöfall, tuff kantvind och snömoddiga vägar. Totalt blev det 33mil. 17,5h varav 12h i snöfall. Så här såg såg min resa ut!

Förberedelser: Efter att två dagar innan fixat skärmar och satt på (de för evenemanget obligatoriska) dubbdäcken så upptäckte ja rejäla knak i vevlagret och fick akutfixa det dagen dagen innan turen hos en hjälpsam vän. Det löste sig bra och och på kvällen åkte jag till VOX hotell och hämtade upp goodiebag med diverse praktiska prylar och info till rundan. Packade sedan en väska med alternativa ombyten som vi skulle kunna tillgå vid de två längre stoppen, Karlsborg och Vadstena. Satte klockan på 4:10 och sov inte direkt bra den natten och det var inte svårt att stiga upp. På vägen dit så började det snöa och det vita lagret på marken växte i relativt snabb takt.

10365825_1185507381478976_5287980573602215980_n

 

Del 1: 47 förväntansfulla rullade iväg 6:00 från Hovrättstorget i Jönköping. Det var sjukt mäktigt när man såg alla lamporna i det nu snöbeklädda landskapet.

Vi kommer till den första 5min-pausen efter ca 1,5h. Där får vi får kaffe och kaka innan vi rullar vidare. Det snöar. Och blåser. Kantvind. Kroppen var inte direkt van vid kylan och även om jag inte tyckte ja drack mycket så kändes det som ja var konstant kissnödig! Tog ett bonusstopp en timma senare samtidigt som några andra för att lätta på trycket vilket innebar en jakt för att nå klungan igen. Kantvinden gjorde att man inte fick lika bra hjälp med rullekörning och det började bli moddigt på vägen vilket gjorde det lurigt när framhjulet spårade. Snön piskar i ansiktet och glasögonen blir igensatta men behövdes ändå för att man skulle kunna se något.

Efter 4h 20min når vi Karlsborg (10mil) och där har vi fikastopp i 30min. Craft bjussade på nya underställ, Gårdsrosteriet, Ingo Deters, (som var med vid varje stopp hela varvet runt) levererade finkaffe och vi bjöds på nutellamackor, våfflor, snickers och vitargosportdryck! Vi kunde även komma åt våra väskor här så jag passade på att byta till en annan jacka, ny mössa och torra handskar. Vi rullar vidare.

Del 2: Nästa sträcka minns ja inte så mycket av, den var rätt platt och tråkig har jag för mig. Vi rundar norra spetsen. Efter 3h 50min kom vi så till vår andra 5-minutare. En efterlängtad sådan. Kaffe. Sockerkaka. Kissepaus och sen så var det dags att cykla vidare. Mellan detta stopp och nästa tyckte jag nog personligen var den segaste. Vi tog mindre grusvägar för att undvika 50:an och det var moddigt på långa partiet. Det var några som gick omkull på, av snön, dolda kanter men inga skador som tur var. Det är lite otäckt när framhjulet spårar och man sitter på helspänn. Händerna nästan krampar och underarmarna blir trötta av anspänningen. Ja minns att det var någonstans under denna del ja får en cola av Erik i följebilen och försöker trycka i mig innehållet samtidigt som ja balanserar fram på vägen i modden. Burken hade alla möjliga former innan ja fått i mig innehållet. Det snöar fortfarande. Men inte lika stark vind pga skog som skyddande barriär.

Vi går mycket långsammare framåt än beräknat och vi får besked om ett extrastopp i på Sportson i Motala. Det tar ca 3h från förra stoppet innan vi når dit. Jag tror dessa timmar var mentalt jobbigt för många. Det var dessutom mörkt nu. Men vi får ett fantastiskt mottagande på Sportson som fixat cheeseburgare åt oss och vår trogna fikatrupp förser oss med kaffe, cola, snickers mm. Det fortsätter snöa.

Från Motala tog det oss sedan ca 1h ner till Vadstena (tot 23mil avklarade) och vårt sista långa stopp. Vi klämde oss där in på en mindre restaurang och fick köttgryta. Nya underställ från Craft och ett sista byte av handskar, jacka och mössa. Jag trodde nog innan att jag skulle behöva byta mer kläder men det behövdes inte märkte ja. Som ”tur var” så var det ju snö som föll och inte regn.

740136_1028984460496722_5692043208498526612_o

Del 3: Med nya krafter så begav vi oss vidare ner mot Gränna som var sista stoppet innan Jönköping! Under denna sträckan så slutade det snöa och vi körde på vägar utan snömodd. Det var skönt och man kunde slappna av lite. Vara mer social i klungan. Vinden var inte heller så tuff längre. Men det gick inte så mycket snabbare för oss för det utan vi tuffade på i maklig takt och nådde Gränna 3h senare. Vi fick genomlida lite mer modd men snart skulle det vara slut även med den. Just Gränna kändes riktigt bra för egen del eftersom man varit där ett antal gånger på diverse pass. Tror inte ja var ensam om att känna lättnad över att vi närmade oss målet. I Gränna så hade vi cyklat lite drygt 29mil.

Nu så var det inte mycket kvar! Vi passerar Ölmstad. Det var spurtpris mellan Skärstad-Kaxholmen och gruppen splittras upp. Återsamling av gruppen och vi rullar runt Vista kulle och ner mot Gisebo och sedan Huskvarna och Jönköping! En riktigt skön känsla att det äntligen är över. Det tog knappt 2h från Gränna och vi rullar in på Hovrättstorget 23:30 efter att ha cyklat nära 33mil. Arrangemanget blev lite avkortat pga av den sena timman men vi hade en enklare bankett tillsammans på VOX Hotell och sedan var det till att ta sig hemåt och sova.

Reflektion: Det blev en spännande resa som kom att snudda vid adventure race när man ställs på prov mentalt och får genomlida mer eller mindre ”misärsträckor”. Det är just det mentala som sätts på prov när vädret är tufft och kanske inte som man först tänkt sig att det skulle vara.

Stort tack till ABLOC och samarbetspartners som gjort ett jättejobb och dragit ihop detta fantastiska arrangemang. Fikatruppen och alla ni som var med och hejjade från alla olika håll och kanter gjorde att vi fick energi och pepp! Mekanikerbilen som hängde med och fixade stora som små problem bjöd på en strålande bra service!

För fler bilder så finns det nog flest på instagram under taggarna #vintervättern #ablocwinterchallenge Det ligger även ute på facebook på ABLOC och evenemanget Abloc winter challenge [Fotocred: Henrik Palmberg. Carl-Robert Jonzon]

Skärmavbild 2015-12-29 kl. 02.33.28

 

 

//Mårten

Kommentarer är avstängda.