Ännu en, eller äntligen en…

Du har säkert sett dem, eller de spår de lämnar efter sig i form av fästen, plattor och andra attiraljer på sport- och friluftsutrustningar. Att filma sina aktiviteter, för att sedan kunna dela dem med släkt och vänner har nämligen blivit lite av en folkrörelse i takt med att kamerorna blivit allt bättre, redigeringsprogrammen smidigare och de sociala forumen formligen skriker efter intresseväckande innehåll. Små actionkameror säljer med andra ord bättre än isglassar på en varm badstrand.

De första actionkamerorna kom ut på marknaden ungefär 2007, och materialet de hade kapacitet att producera var av högst tveksam kvalitet. Bland de första ut var GoPro, som idag mer eller mindre har blivit synonymt med just dessa kameror, och som under många år nu har lett utvecklingen. Idag klarar de leksaksliknande kamerorna att producera film av proffskvalitet, vilket du garanterat sett i filmer och tv-produktioner.

garmin-virb-elite-001

Att Garmin med sin bakgrund inom GPSer och konsumentelektronik skulle ignorera denna växande marknad vore otroligt, även om de har väntat riktigt länge med att ge sig in på den. Men nu har de tagit steget, och de har gjort det med besked genom att inkludera en hel del funktioner från sina andra produkter i sina actionkameror Virb och Virb Elite. Virb är den mer avskalade modellen, medan Virb Elite har ”extra allt” i form av inbyggt WiFi, GPS, accelerometer, barometer, ANT+ kompatibilitet och mer därtill. Detta test är av Virb Elite, den gratis Virb-appen till iPhone och med materialet redigerat på Garmins Virb Edit programvara för Mac.

verb-elite-box

Direkt när jag packade upp Virben ingav den ett stort mått av förtroende. Vi snackar en solid kvalitetskänsla som slår det mesta i genren, inga fippliga, ömtåliga små plastbitar här inte. Till skillnad från flertalet av sina konkurrenter är Virb vattensäker redan som den är, utan något extra hus den måste stoppas i. I detta skick tål kameran att bli nedsänkt i vatten, men max en meter i 30 minuter, vilket bör räcka för det mesta utom ren undervattensfilmning. Vill du ha den till det finns det självklart ett undervattenshus med en lins som optimerar Virben för filmning under vatten, men det är ett tillbehör du får skaffa separat. Kvalitetskänslan går igen i de medföljande fästena, som är robusta och med goda justeringsmöjligheter. Jag gillar efter lite tillvänjning att samtliga leder i fästen och kopplingar har små hack, vilket gör att man inte behöver dra åt skruvar så hårt som hos flera andra actionkameror. Dra till anliggning, och det sitter som berget. Mycket smidigt när fingrarna är kalla, eller man har handskar på sig och inte får full friktion. Kamerans samtliga reglage är också lätta att sköta med ett par mellantjocka handskar på sig, vilket är klart positivt.

garmin-virb-elite-action-bundle

Jag har filmat en del med både GoPro’s och konkurrerande märkens liknande kameror, och det tar ett tag att vänja sig vid Virbens annorlunda format och lite högre vikt. En del ställen där jag med lätthet brukar placera en GoPro är inte alls självklara för en Virb, och det gäller både på kroppen, hjälmen och cykeln. Å andra sidan gör formatet, tyngden och den alltid närvarande displayen att det blir lätt att filma med den i handen, som med en ”riktig” filmkamera. Faktiskt så lätt och smidigt att jag kommer på mig med att använda den på just det sättet ganska ofta. Personligen tror jag att formatet på Virb är en vanefråga till största del, men visst finns det placeringar som blir svåra eller olämpliga. Värt att tänka på när du väljer actionkamera. Jag gillar att man monterar kamerans hållare som man vill ha den, för att sedan enkelt och snabbt kunna klicka i/ur kameran efter behov.

Prestandamässigt ligger Virben bra till, med sin kapacitet för upp till 1080HD siktar den väl inte på proffsanvändare, men duger alldeles utmärkt för oss glada amatörer. Bildkvalitén är fin, med ett bra skärpedjup och förmåga att registrera detaljer även vid snabba panoreringar. Färgåtergivningen är neutral och jag upplever kameran som bra på att handskas med svåra ljusförhållanden. Mikrofonen är känslig och tar upp ljud på ett bra sätt, även om den precis som de flesta andra actionkameror har svårt för att handskas med fartvind och blåst på ett bra sätt. Monterad på t.ex. en cykel fortplantas det också ett burkigt ljud via fästena, precis som hos konkurrenterna. Jag gillar bildstabiliseringen, som faktiskt gör skillnad, och att det är smidigt att snabbt ställa om videoläget från normalt till slow-motion. Displayen gör underverk för smidigheten, och jag kommer på att jag sällan tar upp mobilen för att sköta inställningarna via appen, som ju annars är det klart bästa alternativet när man filmar med en GoPro. Jag ska inte gå djupare på detta med prestandan, annat än att konstatera att jag personligen tycker att den klarar sig minst lika bra som en Hero3+ Silver Edition även om den senare klarar lite högre bildfrekvens vid full upplösning. Black Edition med ett + i namnet är vassare, men också i en högre prisklass.

garmin-virb-elite

Vad Virben kan som GoPro inte gör är dock en hel del saker… Den har nämligen möjlighet att ta emot data från ANT+ sensorer i form av pulsband och kadenssenor. Med andra ord kan du tillsammans med filmen registrera hur snabbt du trampar och hur din puls ligger till. Dessa uppgifter kan sedan läggas i filmen via Garmins Virb Edit redigeringsprogramvara. Virb Elite har också en inbyggd GPS, som förser din film med exakta koordinater, hastighetsuppgifter och kompassriktning, vilka också kan läggas in i din film på ett flertal kreativa sätt. En barometrisk höjdmätare ingår också, tillsammans med en accelerometer som piffigt visar hur du utsätter dig för G-krafter i dina aktiviteter. All denna data går att presentera ihop med dina filmrutor utan att du behöver bry dig om att synka det hela. Kan tänka mig många roliga grejer som går att göra med denna data när man vill, och önskar man inte visa den så behöver man inte. Den finns dock alltid tillgänglig om du låtit kameran vara inställd på att registrera detta. I övrigt använde Virb sig av en fjärrkontroll som kommunicerar via ANT+, som är ett strömsnålt sätt jämfört med WiFi. Fjärren ingår dock inte. Nu kan man tänka att all denna datainsamling skulle sänka batteritiden rejält, men så verkar inte vara fallet. Dels har Virben ett batteri om 2000 mAh (vilket är nästan dubbla kapaciteten av en GoPro) och samtidigt verkar den vara strömsnål över lag. Garmin utlovar över 3 tim på en laddning vid 1080p och 30 bilder/sekund och jag tror inte de tagit i för mycket där, snarare att kameran klarar mer än så. Gillas skarpt och gör formatet/vikten lättare att vänja sig vid.

y010-01088-11

Appen och Virb Edit för redigering funkar bra, även om Edit är ganska grundläggande. Dock funkar allt direkt, det är lätt att importera filmklipp och bilder från kameran, du kan flytta/kopiera/klippa och pyssla, samt välja hur du vill att datan från Virbens alla sensorer ska presenteras i din film. När du är klar exporterar du lätt din film i den upplösning du önskar, eller använder den integrerade funktionen för att direkt lägga upp den på Youtube.

Nu blev det här en ganska lång beskrivning av mina erfarenheter efter en tid med Virb Elite, men jag tycker den är förtjänt av det. Den har ett annorlunda format, visst har den det. Men jag tycker ändå att det mest handlar om att vänja sig vid att den är annorlunda, samtidigt som det är uppfriskande med något nytt i segmentet. Kvalitén upplevs mycket bra, både i känslan och vad den levererar i form av film och bilder, så överväg gärna denna lilla goding om du är på väg att skaffa en actionkamera. Här finns en liten film gjord med Virb Elite, redigerad i Virb Edit och sedan upplagd på Youtube. Upplever dock att kvalitén på videon försämrats en hel del vid uppladdningen till Youtube.

// Oskar

Kommentarer är avstängda.