Äta ute!

Vad passar bättre en söndag än att ge sig ut på en liten dagstur? Har blivit en hel del dagsturer denna vår och sommar eftersom jag och farsan ska iväg till Norge och vandra snart. På en söndag har man väl ändå inget bättre för sig, så varför inte ta med sig lite packning och god mat och ge sig ut i naturen?

Det där med god mat när man är ute är en fördel. När man i sin tur ger sig ut på dagsvandringar har man ju möjligheten att släpa med sig tyngre grejer och till och med kylvaror om man så vill. Eftersom jag de senaste åren har varit iväg på en del vandringar har det blivit lite planering av mat ute i naturen. Jag har nog prövat det mesta, allt från frystorkat, konserver, mjukkonserver, laga ”riktig” mat över öppen eld och torka egen mat.

Beroende på vad man ska uppnå och göra på sin vandring så måste man planera sina matransoner. Ska du gå långt, intensivt och hinna med mycket är det viktigt att maten ska vara enkel att tillaga och gärna ta liten plats och väga lite. Det viktigaste i slutändan är ändå att man måste fylla på med energi, för att orka!

Jag kan tipsa om att torka mat hemma inför dina fjällturer, dock inga större grejer. Jag har torkat hela rätter, kött med mera. Jag har kommit fram till att torka lite tillbehör för att bara förbättra smakerna lite funkar bäst. Svamp, purjolök och majs är mina favoriter! Du får fler goda smaker och det går väldigt enkelt att torka. Svampen är ju bara att skiva upp, lägga på tidningspapper ett par dagar och så är det klart. På mina vandringar släpar jag med andra ord med mig nästan bara frystorkad mat, någon enstaka mjukkonserv och lite egengjorda smaksättare. På dagsturerna passar det perfekt att pröva sig fram till sina favoriter. Vilket märke/märken man föredrar och testa nya rätter. Det är precis vad farsan och jag gjorde denna söndag. Jag själv kör mycket på 24 Hour Meals. Finns många varumärken och rätter att välja på, men jag själv har nog under de senaste två åren bara kört 24 hour meal. Nu har de även lanserat ett par nya rätter som jag fick möjlighet att pröva precis i samma veva som vi lanserade dem hos oss på Outnorth.

Just nu kör vi 5 för 4 på all friluftsmat på Outnorth.se, passa på!

Vi begav oss till Svartbäcksmåla i Nybro. Ett stort naturområde, mitt i de småländska skogarna. Fjällen och dess natur i all ära, men det är ändå något visst med skogarna här nere. Det som stod på schemat var en lagom lång dagstur med lite paus och mat. Maten vi hade med oss idag var Gulasch, Vildmarksgryta och Pasta bolognese. Jag håller med ganska många att en generell regel för frystorkat är att rätter med ris, inte brukar hamna bland mångas favoriter. För att göra en enkel recension så åker säkerligen Gulaschen och Pasta Bolognesen med på en del vandringar framöver. Bolognesen var riktigt god, precis som så många andra frystorkade pastarätter. Gulaschen är nog i sin tur svår att tröttna på, eftersom den går att variera genom att äta den som en tunnare soppa eller som en tjockare gryta. Bara att hälla i mindre eller mer vatten.

Så… passa på att hitta dina nya favoriter hos oss på Outnorth. Just nu kör vi även 5 för 4 på all friluftsmat! Under augusti kommer ett blogginlägg upp om mitt vandringsäventyr i Norge, stay tuned.

Skrivet av Ted Durdel, Merchandiser på Outnorth.

Kommentarer är avstängda.