Att förbereda sig för det oförberedbara

En stor anledning till att jag vill köra Yak Attack är just att den går på hög höjd. Riktigt hög höjd. Denna parameter adderar en smakrik ingrediens till äventyrssoppan. Jag har tidigare varit upp ett antal gånger på berg av olika slag oftast mellan 3000 meter och upp till 4500 meter och vid tillfällen ansträngt mig (måttligt skall tilläggas) under en begränsad tid.

Oftast i form av alpina klättringar till toppen för att timmen eller timmarna senare skida ner i någon spricka till dalen och hotellets trygga miljö. En spännande aspekt när man är på högre höjd än säg 2500 meter är att man inte i förväg vet om man kommer att klara av just hög höjd. Det finns ingen i förväg avslöjande faktor till hur en människa klarar av hög höjd eller när för den delen termen hög höjd börjar gälla.

Du kan vara i ditt livs form och trycka av de tyngsta distanser av olympiska mått innan frukostflingorna men totalt kollapsa när höjdmetaren börjar närma sig 4000 meter, eller till och med lägre höjder.

Yak_attack

(foto Yak Attack)

Den höga höjden över Thorong-passet norr om Annapurna på 5 416 gör vädret till en nyckfull ingrediens. Passet föranleds av ett antal ”falska” pass som gör sitt bästa för att mosa stridsmoralen.

Förutom den idrottsliga biten av att cykla uppför i fyra dagar och sedan nerför i lika många så är det just den höga höjden i kombination med tung fysisk ansträngning som fascinerar mig! På den högsta altituden vi kommer att nå är det endast 50% syretillgång och om man rent oblygt halverar mina syreupptagningsvärden finner man en äldre (otränad) seniors värden…

Nedan ses årets bansträckning uppdelat på 9 dagsettapper. Nytt för 2014 kommer vara att sträcka två och fyra består av fyra hopslagna sträckor där sträcka två mäter hela 86 kilometer och ca 2 700 meters klättring och sträcka fyra som mäter 60 kilometer och cirka 3 200 meter uppför. Mumma!

Bild1

Bild2

Bild3

Mina förberedelser, förutom traditionell träning, kommer att under hösten riktas mer mot höghöjdssimuleringar av olika slag. Detta för att helt enkelt se om jag klarar av höjden efter ett antal dagars av hårt slit samt att försöka kalkylera den optimala acklimatiseringstiden jag bör investera innan start. Båda i labbmiljö och verklig miljö kommer jag att testa mig själv i under hösten.

yakattack2

(foto John Edward Huddart)

Mer om dessa tester kommer inom snar framtid!

Träning idag: ett IKEA-besök… värre än intervaller i 30-gradig värme.

Kommentarer är avstängda.