Barnens Coast2Coast i Växjö

Ett 30-tal långvandrare från sex länder mötte ett 20-tal barn när Coast2Coast Sweden gick förbi Växjö. Barnen fick titta på vandrarnas utrustning och höra berättelser från de första fem dagarnas vandring från kust till kust.

En av tankarna med mötet var visa barnen hur man kan vandra långt med lätt packning. Jörgen Johansson, en av organisatörerna bakom Coast2Coast Sweden, berättade bland annat om sin lätta ryggsäck, som väger drygt ett kilo, och de andra delarna av sin utrustning.

”Om man bär lätt orkar man gå längre och har trevligare medan man går,” säger han.

IMG_9966

Det enklaste och viktigaste knepet för att grundlägga en riktigt lätt packning är ”3 för 3”. Detta betyder helt enkelt ”3 kilo för de 3 stora”; det vill säga att den sammanlagda vikten av de tre stora i packningen inte skall överstiga tre kilo.

En annan bakgrund till barnen bjöds in för att träffa Coast2Coast-gruppen är att försöka öka intresset för friluftsliv.

”Vi vill att fler ska ut och röra på sig i naturen och samtidigt visa att det inte behöver vara så svårt att ge sig ut på äventyr i ens närhet,” säger Lisa Långström, som driver evenemangsföretaget PepUp i Växjö.

Efter mötet med fika i Linnéparken i centrala Växjö fick barnen en egen karta och följde med vandrarna de sista 500 metrarna fram till Outnorths butik vid Willans park i centrum.

IMG_9959

Nästa steg för Lisa Långström är att ordna en friluftsfestival i Växjö 26 juli i år, kanske också en äventyrsskola för barn.

”En annan viktig sak är att locka ut fler vuxna i naturen. Ofta försöker man få ut barn till helt ointresserade föräldrar, men då drivs ju inte naturintresset vidare på hemmaplan,” säger hon.

Coast2Coast Sweden är en 400 kilometer lång vandring från Kalmar till Varberg. Det är andra året som vandringen arrangeras.

Tanken är att deltagarna ska kunna välja mellan att gå hela eller delar av sträckan, sova i tält eller på vandrarhem och hotell.

Kommentarer är avstängda.