Charter!

Det är lätt att se ner på charter för att det är just det – charter. Särskilt om resmålet är Kanarieöarna! Jag har kommit på mig själv med att, i samma mening som jag säger Gran Canaria, släta över med orden ”Det är ju så enkelt när man har små barn” eller ”Så här på vintern är det ju det enda stället att åka till om man bara kan vara borta en vecka”.

Lite högre upp på skalan kommer Thailand, men jag tror att det ofta följer något tillägg om gästvänligheten, maten och de fantastiska stränderna för att rättfärdiga valet av resmål.

Om resan ska kunna stå på egna ben, så att säga, bör den antingen vara komponerad helt på egen hand eller vara riktigt ovanligt och äventyrlig. Någon som känner igen sig i resonemanget?

När jag ser tillbaka på resor som jag gjort, är det enstaka händelser och intryck som fastnar – inte resan eller resmålet som helhet. Minnena samsas liksom sida vid sida utan inbördes rangordning. Det kan lika gärna vara när jag och brorsan åkte på våra regnställsförsedda rumpor nerför Tuolpagornis snöklädda krater (och vi nästan krockade med en död ren) som en löprunda en tidig morgon upp och ner för trapporna längs de klippiga stränderna vid Gran Canarias södra kust. Eller när barnen strålade av glädje då de fick plocka ägg i hönshuset vid Garpens fyr.

I kategorin naturupplevelser blandas minnen från den fantastiskt sköna gröna färgen på laven som växer som små öar mitt i Islands karga månlandskap med utsikten över Östersjön i solnedgång och det rasslande ljudet när vågorna rör sig i stenstranden nedanför Kneippbyns camping på Gotland. Den höga kalla luften från topparna i Chamonix bor granne med lukten av tång på Ölands östra stränder.

Så i fortsättningen när jag ska åka någonstans, kommer det inga ursäkter i någon bisats. För jag vet att varje resa är full av små och stora upplevelser som kommer att lägga sig tillrätta i minnet. Kanske för att sinnet är mer öppet när man är hemifrån. Kanske för att man har mer tid att ta emot intrycken.

Jag heter Pelle Gustafsson och jobbar med artikelregistret på Outnorth. Jag gillar vardagsäventyr, ögonblick, frisk luft, löpning och … charter!

Kommentarer är avstängda.