De gör en svensk klassiker på ett dygn

40 mil simning, rullskidåkning, cykling och löpning inom loppet av 24 timmar. Medlemmarna i Team 423 genomförde förra året en svensk klassiker i ett enda svep. Fredrik Erixon är initiativtagare till satsningen som är en motreaktion på tävlingshetsen.

Team423_karta

”Att säga nej till att tävla är något som jag börjat fundera allt mer på senaste åren. Jag anser mig dock vara en tävlingsmänniska som oftast gillar att tävla. Det jag egentligen mest gillar med att tävla är att jag har ett mål med min träning… Jag tycker mig dock, hos mig själv och andra längdskidåkare, märka en viss tvekan till att köra samma lopp år ut och år in. Det som ofta händer hos oss motionärer är att vi efter ett par starter vid samma tävling börjar jämföra våra prestationer med tidigare starter i loppet. Det skapar såklart mål i sig, men ofta oxå ganska mycket ångest. Det är inte speciellt kul att som 45-åring våndas i en vecka innan Vasaloppet bara för att du inte känner att du kommer att kunna slå din placering från året innan. Känslan blir då lätt att det inte är kul och att jag som motionär tappar lusten till evenemanget. Ett tydligt tecken på det är ju till exempel att just Vasaloppet varje år har 50 procent första-gångsåkare på startlinjen. Med andra ord så har ca 7000 personer en upplevelse på Vasaloppet som de absolut inte vill uppleva igen!

Min drivkraft är dock så hårt kopplad till prestationer, att jag måste ha ett mål att sikta på. Men jag har funderat på hur jag ska kunna slippa delar av min tävlingsångest. Lösningen blev Team 423. Team 423 är simning, rullskidor, cykling och löpning. Det är som en Svensk Klassiker men ihopkopplad. Gänget startar i Vansbro med simning (3 km) och sedan rullskidor till Borlänge (90 km). Där byter vi till cykling och trampar vidare tillsammans mot Stockholm (300 km) – gemensamt hela vägen till Lidingö, där väntar en husbil med mat och torra löparskor. Efter lite mat sticker vi så ut på den avslutande löpningen utmed Lidingöloppets spår. Team 423 handlar om att att göra detta tillsammans och målet är att se till att alla kommer i mål. Målet var att göra det på 24 timmar.

Men utmaningen är inte bara fysiskt utmattande. Eftersom klassikern pågår i ett helt dygn måste deltagarna även ta hänsyn till sömnfaktorn. För att hålla sig vaken under prövningen gäller det att maximera koffeinkickarna. Det innebär att teamet fick hålla sig borta från kaffebryggaren. För vi fick order av kunnigt folk att det är kaffeförbud innan vi sätter igång. När vi väl är i gång får vi dricka en del red bull också för att hålla oss vakna”.

I år startar laget den 8 juli. Följ dem på Facebook.

Du hittar löpargrejer här, utrustning och kläder för cykling härutrustning och kläder för rullskidåkning här och våtdräkter här.

Kommentarer är avstängda.