Stockholm Swimrun

Det här är Swimrun

Swimrun växer så det knakar i Sverige. I helgen gick ÖTILLÖ av stapeln. ÖTILLÖ är det första loppet inom sporten och fungerar idag som VM.

Så här funkar Swimrun

I Swimrun löper och simmar deltagarna växelvis och utan stopp på en utstakad bana. Man tävlar i par, där simningen sker på öppet vatten och löpningen i terräng.

De olika delsträckornas längd varierar. Hela loppet genomförs med samma utrustning från start till mål. Det betyder att du simmar med skor och springer i våtdräkt. Det är tillåtet att använda paddlar, fena och flytdolme, men även här gäller samma sak. All utrustning som man har på sig och med sig vid starten ska vara med in i mål.

Ett annat av de tidiga Swimrun-loppen är Stockholm Swimrun, som Fredrik Erixon ligger bakom:

”Att vi började anordna Stockholm SwimRun var egentligen en slump och mycket tack vare Djurgårdsförvaltningen. Jag var på möte där i november 2013 för att planera mitt terränglöpningslopp Hindertimmen. Jag hade precis ställt upp i Swimrun-loppet ÖTILLÖ – det första loppet inom sporten och som idag fungerar som VM. De frågade mig om jag ville köra SwimRun på Hindertimmen, men jag tyckte banan var för kort och tackade nej. Någon hämtade en karta och sa: ”Här är Djurgården. Kolla ut en passande bana så undersöker vi om det går att genomföra”. Efter en hel del möten och rundor, både på land och i vatten, höll alla med om att vi hade något bra på gång. Och det blev en fantastisk bana anpassad för en bredare målgrupp än i tidigare Swimrun-tävlingar.

I juni 2014 gick startskottet för Stockholm Swimrun. Efter det har både Stockholm SwimRun och sporten generellt utvecklats enormt. Första året 2014 startade 115 lag, och förra året hela 326 lag. Var vi landar 2016 är inte klart men en bit över 400 lag borde vara rimligt.

Snabb fakta om Stockholm SwimRun, som i år går den 11 juni.

– Banan går på Norra Djurgården.

– I år startar ca 400 lag, varav 15 procent har internationella deltagare.

– Banan består av 21 km löpning utspritt på 11 sträckor. Och 3,8 km simning fördelat på 10 sträckor.

– Man tävlar i tre klasser: herr-, dam- och mixklass.

– Våtdräkt är obligatoriskt. Paddlar, flythjälp och draglina är valfritt.

– Årets tävling har två helt nya klasser. En Generations- och Sprintklass som skapar möjlighet för unga att komma in i sporten samt även för de som känner att de vill testa en kortare och enklare bana.”

Här hittar du skor som passar till Swimrun; http://www.outnorth.se/search?query=swimrun

Här hittar du våtdräkter; http://www.outnorth.se/search?query=våtdräkt

Läs mer om Stockholm Swimrun på www.stockholmswimrun.com

Kommentarer är avstängda.