Det sitter i huvudet – från att ge upp efter 5min löpning till att bestiga Åreskutan

En period med tung grundträning ända från oktober närmar sig sitt slut. Långa löppass och backar, MTB med snö och is, spinning inne och paddling med nollgradigt vatten. Nu kommer äntligen våren och snart är det barmark överallt, det blir ljusare på kvällarna och tävlingarna närmar sig.
Då kan det väl bara gå lätt som en plätt på träning … eller?

Jag heter Helén och är med i multisportlaget Team Outnorth Adventure.

Tänkte berätta om ett pass för någon vecka sen. Jag hade våndats och gått och dragit ut på mitt backpass i Furuberget här i Hamar. Kom på mig själv att jag senaste tiden bara sprang en backe och sen annan löpning istället för ett rejält backpass med tre backar, alltså en backe per dag stället för tre på samma dag!
Det kommer smygande i huvudet att det känns så tungt i kroppen, jag väntar några dagar till innan jag kör tre backar. Så var det alltså ett tag och jag nämnde det här hemma.
Jacob, min kära sambo, säger snabbt att det sitter i huvudet – det går alltid att köra intervaller, snabbdistans eller backar. Det är bara huvudet som viker ner sej.

spring

Ja, vad svarar man på det? Det var bara att nästa dag ge sig ut på backpasset med tre Furubergstoppar. Det börjar med underbar löpning på 15min längs sjön Mjösa sen kommer man fram till backen och den tar ca 13-15 min att ta sig upp och 10min ner. På väg till backen så höll jag på att vända om nästan innan jag kommit ner till Mjösa (350m)
– Nä det känns skit, jag är nog sjuk….
Funderade joggandes, hmmm jag har nog järnbrist, men jag har ju käkat järn ordentligt nu.
Kanske feber…

Fortsätter ändå, fötterna har inte lyssnat.
Men huvudet försöker igen.
– Jag springer bara längs Mjösa, bort till Jessnes o tillbaka, platt o fint!
Eftersom jag antagligen är sjuk och har järnbrist.
Ja så gör jag….

Joggar vidare nya tankar kommer i huvudet.
– Jag springer kanske EN backe då, joggar sakta uppför. Det känns ju trots allt LITE bättre nu.
Men tre – nä det fixar jag aldrig.

Kommer bort till backen och samlar ihop tankarna, jag ska i alla fall upp en gång.
Börjar uppför…
– Ohej, va syra det kom i benen direkt då, flåsar som den värsta frustpellen. Kommer det nån och går nu så kommer den garanterat att gå om. Hinner faktiskt fundera på att ge upp och vända.
Men fortsätter lite till och så …
– Jaja nu tuffar jag på uppför och tar denna backen. Det är ju trots allt kanonväder och både tussilago och blåsippor.
Kommer sen flämtande upp till vattentornet på Hedmarkstoppen.
– Oj då! Jag kom upp! Wow!

Joggar nerför backen och börjar känna mig piggare i benen och i huvudet.
– Äh, jag kan väl inte sluta nu? Klart jag tar två backar till. Jag har gjort den första hemska, då tar jag nästa och efter den är det bara den sista kvar!

Dessa backar är bra träning inför Åre Extreme Challenge i juni tänker jag. Nu har jag paddlat så bra nästan varje dag så nu måste jag hänga i med backarna också.

Kommer ner och utan minsta tvekan vänder jag och börjar springa uppför Furuberget igen!
Ser Åreskutan framför mig – tänker på hur fint det var där förra sommaren och hur bra jag vill att det ska kännas i år.
Plötsligt har jag kommit upp och tagit backe nr 2 och bara flyger nerför, tänker på hur snabb och stark jag känner mig nerför. Efter toppen på Åreskutan på tävlingen så ska man ner på andra sidan till Huså. Där är jag då i tanken, fint lätt och snabbt går det, bara svävar nerför.

Tar den tredje backen och är då i huvudet på väg uppför Åreskutan på årets tävling och jag ser mig stark som krigar långt fram i fältet. Kommer till toppen på Skutan och tar mej snabbt ner till Huså i tanken och i verkligheten kom jag lätt och fint ner till Mjösa igen.

Joggar sen hemåt med ett leende på läpparna.

Så grymt nöjd efter mitt pass!
Det satt i huvudet :)

Men, ska jag kunna vara med och kriga i Åre så måste jag förbättra min paddlingstid rejält och det är det som är fokus just nu. Mjösa ligger så nära och det bara är och bära ner kanoten, då är det svårt att välja bort dessa pass. Där finns inga backar som sätter griller i huvudet i alla fall  …bara vågor…;)

Åre extreme challenge
http://www.areextremechallenge.se

25km paddling från Tännforsen till Åre i fors, älv och sjö
15km löpning från Åre torg (400möh) upp till skutans topp (1420möh) och ner till Huså
31km mountainbike på grus, små stigar och tunga mossar tillbaka till Åre

mtb

/

Helén Persson

Team Outnorth Adventure

 

Kommentarer är avstängda.