En anmälan till BAMM och lite pryltjöt på det

Om knappa två veckor drar BAMM igång, dvs Björkliden Artic Mountain Marathon. Ett bergsmarathon i tre olika distanser, 30, 50 eller 70 km. Samtliga distanser går under två dagar med ett gemensamt nattläger för alla deltagare. Väljer du den kortaste distansen så får du din packning transporterad till lägerplatsen, en fördel du inte kan ta del av när du kör de två längre. Om jag inte tar helt fel så är det 21e året i rad som loppet arrangeras och det kommer förmodligen bli en hejdundrade tillställning.

På något konstigt vis har mitt namn lyckats hamna på deltagarlistan för Mix 50 km. Visst, jag har vandrat rätt mycket och anser mig ha en del fjällvana, men att springa på fjället, och med packningen på ryggen dessutom, det blir en helt ny grej. Fick en liten försmak på hur det kan bli när jag gjorde ett försök i Grövelsjön i höstas:Springtur på fjället

Tror dock det kommer bli spännande, jobbigt, varmt kanske kallt,  blåsigt, urjobbigt men förhoppningsvis rätt härligt också.

I och med vår anmälan till BAMM har det blivit en del prat om lätta prylar på sistone mellan mig och Niklas (eller Kundtjänst-Niklas som vi också kan kalla honom). Och som gammal prylnörd blir det ju då lite som att alltid ha handen i gottepåsen.

Givna ting är tre
Givna ting är tre

Eftersom vi måste springa (läs: lunka) med vår packning på ryggen så känns det rätt viktigt att banta det som bantas kan. Jag har nämligen för länge sedan gett upp hoppet om att banta bort de där överflödiga kilona på kroppen;-) Givetvis åker mitt Therm-a-rest Neoair Xlite med. 460 gram och jag sover som en gudinna. Och ni som hävdar att det både prasslar och är ömtåligt: sluta med det! Jag har sovit närmare 150 tältnätter och ett gäng med vindskyddsnätter på mitt utan minsta problem. Så det så…

Niklas kör på Exped Airmat Lite UL och så vitt jag vet sover han gott på det också. Ynka 330 gram och ett riktigt prisvärt alternativ. Visst, vi hade kunnat köra på ett tunt vanligt cellplastunderlag i torsoformat men nu blev det inte så och tror vi kommer tacka oss själva för det när vi väl kryper in i tältet på kvällen. Sovsäckarna från Western Mountaineering är ju lite utav våra favoriter så Summerlite åker med av bara farten. Nästintill oslagbara säckar när det gäller värme i förhållande till vikt. Mumma!

Gram 25

 

Haglöfs Gram Comp 25 och Osprey Talon 33 blir det att ha på ryggen. Den första lätt och enkel men ändå med ett brett avbärarbälte & smidiga axelremmar som ger gott stöd. Talon är tre gånger tyngre men har nog ett utav de bästa och mest sköna bärsystem som går att uppbringa. I vilket fall om vi själva får säga vad vi tycker. Skalas topplocket av så blir den dessutom några gram lättare.

Kokärl i titan är ju rätt nice när vi ändå är igång och pratar gramjagande. Leder inte värme alls lika bra som exempelvis aluminium men är som sagt lättare. Rätt mycket dyrare dock. Tyvärr. För några år sedan köpte jag mig på två titangrytor från japanska Evernew som jag är riktigt nöjd med och en utav dem hänger med på BAMM tillsammans med 2 st Ti Mug och ett Optimus Crux Lite. Tillsammans blir det där endast 294,6 gram! Köksutrustning för två personer under 300 gram. Inte dåligt, det! För er som tycker om piezotändning finns ju numer Crux Lite med en sådan.

Under 300 gram. Gött dä!
Under 300 gram. Gött dä!

lätt tält

Efter många om och men så kommer vi sova i ett Vaude Power Lizard 1-2 P. Av erfarenhet så är det inte att rekommendera om ni är två styck, inte känner varandra så väl och har tänkt att sova fler än en natt i det. Trångt som tusan är bara förnamnet. Är du däremot ensam och vill ha ett lätt tält så borde det funka alldeles utmärkt. Vikten är vilket fall rätt angenäm: 1098 gram. Tältspiken som följer med är i det enklaste laget så vi har bestämt att offra några gram för att få lite rejälare doningar. Hoppas givetvis även att vi kommer överleva natten trots minimiutbudet av våra bekvämlighetszoner.

Och nu kanske ni tänker: oj, vad hon tjatar om sina lätta prylar och inte är de särskilt billiga heller! Och den tanken stämmer väl egentligen in på alla punkter. Grejen är ju liksom att skynda långsamt. Det vill säga köpa en pryl då och då. Vi vandrar ju en del och har redan bantat vikten på utrustningen så mycket utav den går att återanvända även nu inför BAMM. Oavsett om du ska springa eller vandra med packningen på ryggen så tackar du väl egentligen ingen nej till att bära lite lättare. Kapa tandborstskaft är rätt dumdristigt anser jag. Blir inte några kilo att spara i slutändan utan försök att koncentrera dig på de områden där det verkligen gör skillnad, exempelvis på ryggsäck, sovsäck, liggunderlag och tält.

En pryl har vi båda två dock skaffat enbart för BAMM: Black Diamond Ultra Distance. Toklätta vandringsstavar som med all säkerhet kommer singla upp i toppen på listan över mina-fem-favvis-prylar. Stabila trots sin vikt och handtagen är greppvänliga även för mina små händer. Lätta, smidiga och sköna med andra ord.

Utlra Distance ihoppackade

Kan väl tycka att Niklas sms-utlåtande om stavarna efter att ha provat dem på vandring/löpning i Höga Kusten säger en del. Ursäkta hans franska förresten…

Ultra Distance: the grej of the day.
Ultra Distance: the grej of the day.

 

Sen är det ju det där med vad man ska ha på kroppen också men det tror jag bestämt att vi tar en annan gång. Håll utkik på bloggen inom det närmaste så dyker det säkerligen upp något finurligt inlägg även om det.

Förlåt, vad sa du? Om och hur vi har tränat inför BAMM? Jo, men det har vi väl…

Kommentarer är avstängda.