Genomskinligt liggunderlag

En handfull nätter på Thermarest Neoair Xlite

Genomskinligt liggunderlag
Genomskinligt liggunderlag

När Neoair från Thermarest kom för ett par år sedan var mitt första intryck att det verkade väldigt prassligt när man tog i det och jag trodde knappt det skulle gå att sova på det. Sen använde jag det nån natt och det var inga problem och köpte sedan ett som inte används supermycket men kanske ett 40-tal nätter senaste åren i alla fall utan att varken jag själv eller tältkompis störts av prasselljud. Och väldigt litet och lätt har jag tyckt det varit. Även om jag mest paddlar kajak så är det ju ändå skönt med små och lätta prylar.

När jag packade upp Xlite som alltså är Thermarest senaste uppdatering i Neoair-serien verkade den också prasslig och grymt tunn, man ser ju genom det. Lite skeptiskt igen, men efter ett par nätter i tält har jag sovit gott som tusan.

Rundade hörn sparar några gram här och där
Rundade hörn sparar några gram här och där

Xlite är alltså ännu lättare variant i tunnare material och mer slimmad form (mer rundade hörn) för att spara vikt. Och i standardstorlek (Large) mäter den 183x51cm och väger endast 350 gram. Grymt imponerande och det tar knappt nån plats packad heller. Finns även i kortare version och även i längre & bredare samt en tjejversion. Xlite har ingen fyllning men luftkanaler med värmereflekterande väggar mellan vilket ger den ett bra R-värde trots lättheten. Xlite räknas som ett tresäsongersunderlag. Med 6,3cm tjocklek ligger man bekvämt både på kottar och hårda klippor.

Nu har jag bara använt Xlite en handfull nätter hittills men är mycket imponerad av sovkomforten. Det ser ömtåligt ut men det känns ändå  gediget så det håller nog ett bra tag. Att det är lite extra slimmat tycker jag inte märks så mycket. Rör man sig mycket är kanske 51cm lite smalt, men ska man ändå sova kan man ju lika gärna ligga still ;) Själv är jag 186 lång och räknas nog mer åt det pinniga hållet än åt det runda…

Xlite vid sjön
Xlite vid sjön
Kommentarer är avstängda.