Expedition Vega 2013

16 Juli – Tagen av Grönland!
Beklagar dålig uppdatering, men vi har blivit helt uppslukade av denna fantastiska ö! Grönland visade verkligen sin bästa sida när vi väl tog oss in till kusten. Solen bröt igenom den eviga dimman som följt oss, isbergen låg vackra på en spegelblank fjord och i den lilla sydliga byn Qaqortoq (tidigare Julianehob) visade sig befolkningen gästfria och glada. Efter en natt vid kaj och efter att ha provianterat med lite danska wienerbröd från byns bageri gav vi oss ut i vildmarken igen. På sjökortet hade vi spanat in en skyddad vik på en ö norröver. Det visade sig vara en sagolikt vacker plats. I morse vaknade jag lite tidigare än alla andra och jag testade fiskelyckan. Det visade sig vara ett lyckat försök för efter någon timme hade både jag (Ola) och Anders Berne lyckats fånga 6 stycken fina rödingar som senare avnjöts som en fantastisk god lunch. Vi passade även på att genomföra en toppbestigning av öns högsta (endast 350 möh.) topp. Vackert men otroligt mycket och stora mygg, så nu strävar vi norrut ute till havs igen. Grönland är värdens största ö, så det är långt kvar till Upernavik där vi kommer möta upp forskarna och söka efter Vega i slutet av månaden…

18 Juli – Storstad mitt i vildmark.
Efter några härliga dagar längs med Grönlands västkust har vi nu nu kommit fram till Nuuk som är Grönlands huvudstad. Trots att denna ö är värdens största bor endast ca 50.000 invånare här. I Nuuk bor ca 15.000 av dem. Här finns både trafikljus och rulltrappa… Vi kommer här bunkra upp för resten av expeditionen och snart kommer vi ge oss av norrut igen. Om två veckor når vi Upernavik, dit forskarna flyger in. Men först skall det bli otroligt spännande att utforska Diskobukten på vägen dit. Vill ni se fler bilder från turen, bli vän med mig på https://www.facebook.com/skinnarmo

22 Juli – En speciell dag i mitt liv!
Vissa dagar minns man länge. Denna dag blir en sådan. Det började med en fantastisk solnedgång, ja den gick ju faktiskt inte riktigt ner för det var första dagen med midnattssol. Det blir så när man seglar norrut! Himmeln var otroligt röd, aldrig sett något liknande… Någon minut över 24.00 gled dessutom ett vackert isberg förbi. Senare på dagen fick vi en fantastisk upplevelse med knölvalar som simmade runt båten. Jag och Martin Zachrisson hoppade i vår gummibåt och körde iväg med vår hondautombordare. Otroligt mäktiga däggdjur som stundvis ”gick upp” för att titta på oss. Glenn som låg och sov blev så till sig när han vaknade så han sprang ut i endast kortbyxor för att fota. Det blev en upplevelse jag aldrig tidigare upplevt. Fler av bilderna kan ni se på: facebook.com/skinnarmo Nu har vi ätit en god middag, imorgon når vi Discobukten. Det skall också bli fantastiskt spännande. Expedition Vega är så otroligt mycket mer än letande efter ett vrak ;-)

23 Juli – Dagar i Disco!
Vinden har vänt! Det går bra nu… Allt har faktiskt gått enligt plan eller till och med bättre under vår expedition (hitintills). Så de extra dagar vi planerat in ifall vi måste reparera eller lösa strul kan nu vi istället använda till ”extra upplevelser”. Vi är nu i Discobukten och detta är en plats som jag sedan barnsben har drömt om att besöka. Tack vare lite extra tid har vi möjlighet att leka lite! Som i går kväll då jag i midnattssolens sken tog en tur med min Red paddle SUP bräda. Roligt, vackert och helt klart anorlunda!-) Idag strävar vi mot Ilulisat och Isfjorden längst in i bukten. Isfjorden är den ”arm” från inlandsisen som producerar flest isberg, så detta blir även det en spännande dag.

25 Juli – Skönt att sträcka på benen!
Skickar här över en liten bild från igår då vi tog en tur över till Isfjorden. Härligt att röra på benen lite… Fantastiskt vacker plats! Givetvis passade vi på att avnjuta varsin frystorkad måltid från Blåband. Den nya designen på påsarna är faktiskt riktigt snygg!Givetvis kokade vi upp vattnet på ett Primuskök och tälten kommer som ni ser från Exped. För att inte frysa var vi klädda i Aclima ullunderkläder och för att skydda oss mot vind och väta hade vi Haglöfs Gore-Tex kläder! Allt detta och mycket till går att köpa på Outnorth.se ! Nu väntar Discoön!

 

 

 

 

 

Kommentarer är avstängda.