Heltäckande sparkdräkt i GoreTex är riktigt gött ibland

Finns det inget dåligt väder?

Oftast är det soligt och uppehåll, men inte alltid
Oftast är det soligt och uppehåll, men inte alltid

Finns det inget dåligt väder?

Vädret är verkligen ett kärt ämne att prata och/eller skriva om;

  • Hur var vädret
  • Hur är vädret
  • Hur ska vädret bli
  • osv…


Och hur många inlägg läser man inte nästan dagligen på sociala medier om hur dåligt väder det är? För kallt, för varmt, för blött, för blåsigt osv….

Lite käckt brukar man ju säga att det ”finns inget dåligt väder utan bara dåliga kläder”. En kompis till mig har dock sagt att det är synd att skylla på de stackars oskyldiga kläderna. Så… Det finns inget dåligt väder och inga dåliga kläder men däremot massa folk som inte kan klä sig vettigt efter rådande förhållanden… är kanske mer rätt?

Oavsett vilket så är det såklart skönt att vara torr och varm när man vill det. Vad man använder för just detta är som så mycket annat en fråga om tycke och smak och säkert massa annat med.

Mysigt att ligga kvar i tältet när det skvätter på utsidan
Mysigt att ligga kvar i tältet när det skvätter på utsidan

Men ett helt tätt regnplag kan vara en början och det är också där många börjar; i helt täta, tjocka och klumpiga galonkläder. Håller fukten ute men släpper inte ut någon fukt direkt. Numera har många regnplagg någon form av membran med släpp-ut-fukt-funktion. Och som alla redan vet så andas inte kläder även om många fortfarande slarvigt säger så ibland. Andas gör bara levande organismer.

Fast kläder kan släppa ut mer eller mindre fukt antingen genom tyget och/eller membran eller genom ventilationsöppningar. Hur tätt måste det vara då?

Här är också en smaksak och beror också på användningsområde; ska man bara ut en kortis och sen in i värmen igen gör det inget om ytterplagget tar upp lite fukt och det räcker kanske med ett lätt impregnerat plagg som släpper ut fukt riktigt bra. Fördelen med ett sådant är att det blir lätt och luftigt och kan göras i prasselfria tyger.

Tunna plagg med tunna membran räcker ofta också långt men kan vara lite känsligare för slitage så för mycket och/eller längre bruk kanske ett plagg med många lager och rejälare tyg är att föredra.

Gränserna mellan olika plagg blir lätt flytande; vad är en skaljacka respektive en regnjacka? Ja, därom tvistar nog de lärde (oxå).

Vi har försökt dela in jackorna hos Outnorth enligt nedan. Hoppas du hittar någit som håller dig torr.

Heltäckande sparkdräkt i GoreTex är riktigt gött ibland
Heltäckande sparkdräkt i GoreTex är riktigt gött ibland
Kommentarer är avstängda.