För miljöns och friluftslivets bästa

Friluftskläder och utrustning som håller riktigt länge, där skadliga ämnen är minimerade och som tillverkats med hänsyn till människa och natur – det är Haglöfs melodi. De senaste tio åren har de legat i framkant med sitt hållbarhetsarbete och där planerar de att fortsätta hålla sig.

– Vi försöker vara med där det händer och gör vårt bästa för att ligga före lagstiftningen, säger Eva Mullins, nytillträdd hållbarhetsansvarig på Haglöfs.

Haglöfs hållbarhetsarbete baseras på produkter med ett högre tänk, hur produkterna tillverkas och fabrikernas arbetsvillkor samt att minimera de transporter som görs.

När det handlar om att minska kemikalieinnehållet i produkterna använder de sig främst av bluesigns® lista över skadliga ämnen att undvika.

– Sedan vi blev medlemmar i bluesign® 2008 har vi tagit bort uppemot 1 000 kemikalier som inte bör finnas i textilproduktion, berättar Eva Mullins.

Take Care och Bluesign
Sedan ett par säsonger tillbaka märker Haglöfs sina plagg med ett adderat hållbarhetstänk med den egna märkningen Take Care.

– Det är ett initiativ vi tagit för att göra den medvetna konsumenten uppmärksam på att det finns hållbara alternativ. När det gäller klädkollektionen sätter vi märkningen på produkter som är bluesign®-godkända eller tillverkade av återvunnet material och/eller av ekologisk bomull, säger Eva och berättar att det ställs höga krav på en produkt för att den ska uppnå bluesign®standard.

– 90 procent av tyger samt minst procent av kantband, dragkedjor, tejper och andra detaljer på plagget måste vara tillverkade enligt de krav som bluesign® ställer på allt från kemikalieanvändning till energikonsumtion.

Fluorkarbonfria produkter
Enligt Eva handlar den ultimata hållbarheten om att kunden ska få en produkt som håller länge så att man i nästa led konsumerar mindre. Och även om Haglöfs tar bort ämnen ska plaggen ändå vara lika tåliga och nötningsbeständiga som innan.

– Det ligger hårt arbete bakom att hitta fullgoda alternativ men varje plagg som når marknaden uppnår alla högt satta krav som både vi och kunderna ställer.

Redan 2009 lanserades Haglöfs första kollektion innehållande fluorkarbonfria produkter och 2020 är målet att ämnet ska vara helt utfasat i vattenavstötande behandlingar.

– Vi försöker vara med där det händer och håller oss på tårna. Sportfack utsåg oss till Årets Miljömärke för ett par år sedan och det är kul att vårt arbete uppmärksammas.

Hon gillar det faktum att även konsumenterna idag är mer medvetna.

– De vill ha ett återvunnet plagg som inte innehåller skit och det ska vi kunna leverera, säger Eva, som också har ett personligt engagemang i hållbarhetsfrågorna.

– Jag har små barn hemma och för deras skull vill jag lämna så lite miljöavtryck som möjligt på vår planet. Vi måste alla tillsammans kämpa för en friskare värld och vi på Haglöfs kommer fortsätta göra allt vi kan.

Haglöfs hållbarhet i siffror, hösten 2016
• 74 procent av klädkollektionen är Take Care-märkt
• 71 procent av totala klädkollektionen är bluesign®-produkter
• 52 procent av övrig utrustning, så som ryggsäckar, är Take Care-märkta
• 99 procent av allt läder som bland annat används i skor kommer från Leather Working Group-godkända leverantörer som begränsar miljöpåverkan och kemikalieinnehåll
• 100 procent av allt dun som Haglöfs använder är certifierat enligt Responsible Down Standard.
• 55 procent av produkterna är fluorkarbonfria.
• Inga plagg är behandlade med silverjonsalter. Istället för bakteriedödande medel har en doftabsorberande lösning arbetats fram.

Detta är bluesign®
bluesign® är en standard för miljöcertifiering av textilproduktion. Certifieringen innefattar allt från produktionens utsläpp i luft och vatten till resurshållning, arbetarnas villkor och de kemiska ämnen som kläderna innehåller.

Kort om fluorkarboner
Högfluorerade ämnen har förmåga att bilda vatten-, fett- och smutsavvisande ytor och är extremt långlivade vilket gjort att ämnena är välanvända i bland annat friluftskläder. Studier har visat att höga halter kan ge leverskador och påverka fettmetabolismen, immunförsvaret och reproduktionsförmågan.

Kommentarer är avstängda.