Från förorten med bamseplåster

Tensta Community Center har sedan 2008 fixat ”efter-skola” verksamhet för eleverna vid Ross Tensta gymnasium. Verksamheten har ca 7000 besök per år varav 65 % tjejer.
Vårt mål är att på alla tänkbara sätt stärka ungdomarnas självkänsla och tro på sig själva och sin omvärld för att skapa de bästa förutsättningarna för deras studier och för deras framtid.

Läxhjälp, ledarskapsutbildningar, coachande samtal, föreläsningar, dokumentärfilmsvisning, Almedalen, körkortsteori och mycket mer är några av aktiviteterna, men den starkast lysande stjärnan på TCC´s himmel är helt klart friluftslivsverksamheten.

Det är en lyx att känna sig hemma i skog och mark men när det inte finns med naturligt från barnsben så blir vi ledare länken ut. Naturen är ett otroligt starkt verktyg när det kommer till att stärka ungdomarna intensivt och snabbt, men också ett starkt verktyg för integration.

Vi hör ofta ungdomarna referera till natur och skärgård som något typiskt svenskt. ”Det är bara svenskar som tältar och vandrar i skog och fjäll”. Hur ska ungdomarna kunna identifiera sig med svenskhet när de inte får möjligheten att få ta del av det som i deras mening är det svenskaste som finns. Detta väcker en rädsla och osäkerhet i dem. Främmande är skrämmande.

Deras enda kopplig till naturen blir då Discovery Channel och Bear Grylls.
Och sedan tar det stopp på igenkänning.

Alla är nybörjare inom något, alla är experter på något, det är inte svårt att lära sig och man känner sig som en överlevare ganska snabbt. Alla farhågor och rädslor som ungdomarna haft innan försvinner relativt fort och ungdomarnas självkänsla klättrar rakt uppåt i en rasande fart bara genom att tillbringa en natt ute i tält.

Tack vare alla praktiska moment så passar det de ungdomar som inte har passat in i den traditionella skolan, de får konkreta bevis på att de gjort rätt när tändstålet gör att det tar eld och de får värme.

Vi behöver inte sätta några särskilda regler, förutom den viktigaste av alla regler när man är i naturen; ” inte störa och inte förstöra”. Annars faller sig det mesta helt naturligt.

Knivarna drar alltid till sig uppmärksamhet och intresse, men med uppmärksamma ledare och en snabbkurs i knivkunskap så brukar det sluta med eventuellt ett par skärsår som läker med bamseplåster.
Underskatta inte bamseplåster!

Vi ledare har i vår mening världens bästa jobb. Inte bara för att vi får vara ute på friluftsaktiviteter, men till största del för att vi får vara med och se hur våra ungdomar växer och tar för sig av den kunskap som vi erbjuder dem.

// Babek Toloe Shagar & Nenne Thorin
Friluftsansvariga Tensta Community Center

Kommentarer är avstängda.