Fredagsmys…

Sittande på jobbet och i full färd med att hinna med veckans beting kom jag att tänka på barnens simskola kvällen innan. Så kul vi hade i väntetiden mellan sonens och dotterns lektioner. Det kändes nästan som…sommarlovet i repris en liten stund!

Med den tanken kom reflektionen att det varit ganska mycket nu, som man brukar säga. Skolan har gott och väl hunnit igång för sonen som börjat andra klass, och rutinerna har smugit sig på oss. Visst har vi hållit liv i löftet till barnen att hitta på nåt litet äventyr varje vecka, fast det har blivit ganska tama grejer de senaste gångerna. Inget ont om cykelutflykter och fika på härliga platser här hemma på Öland, men det är kul med nåt lite mer spännande…

Photo 2013-09-20 19 39 27

Sagt och gjort, datorn får finna sig i att snabbt bli förpassad i viloläge och kosan styrs mot dagis/fritids för idébollning med ungarna. På mitt förslag om en övernattning i vindskydd med tillhörande brasa får jag omgående positiv respons från sonen, medan dottern sedan en tid varit inställd på fredagsmys på det sätt OLW tycker att det ska vara, i tv-soffan. Till slut blir det sonen och jag som snabbt packar sovsäckarna och drar ut på Alvaret.

Just denna kväll känns det i luften att hösten är här på riktigt, och de stora flockarna av trumpetande tranor verkar även de ha insett att de gör bäst i att samla sig för en flytt söderut. Himlen är nästan helt fri från moln och vi bjuds på en spektakulär solnedgång. Hade det varit lite mer värme i luften skulle man för övrigt kunna tro att man satt på en savann i Afrika, det fattas bara en betande giraff kommer vi fram till. Fast då hade det väl funnits lejon här också, och då känns vindskydd INTE som en trygg plats för natten. Tur vi är på Öland.

Photo 2013-09-20 20 41 23

Är man ute på kvällen så eldar man en brasa, så är det bara. Sonen lyckas riktigt fint med tändstålet, och tampongen vi har som tändmaterial startar en fin liten reflektion om killars och tjejers anatomiska skillnader, han börjar visst bli stor nu den lilla killen. På vägen ut passerade vi en butik för att skaffa lite proviant, målsättningen var marshmallows. Det blev chips och läsk istället, vilket funkar precis lika bra när man sitter och ljuger lite runt en brasa som hemma i tv-soffan. Känslan av fredagsmys var påtaglig och vi beslutade att nästa gång ska tjejerna med, oavsett vad de har för planer eller idéer om att sova i ett lätt bedagat vindskydd.

Vi somnade nergosade i våra sovsäckar medan vi låg och spanade efter stjärnfall och filosoferade kring om man kan se satelliter, eller om de märkligt farande stjärnorna kanske var flygplan…eller UFOn!

I slutet av september ljusnar det runt klockan 5 halv 6 här på Öland. När det ljusnar vaknar tranor. När det står några hundra tranor på ungefär samma ställe så kan du ge dig på att nån av dem ska kläcka nån kommentar eller dra en Göteborgsvits, vilket för oss människor mest uppfattas som ett idogt tutande. Med andra ord blev det en tidig morgon för oss, men vad gör väl det. Vi tog istället tillfället i akt att elda en brasa igen, att pyssla om en liten moronbrasa är nästan lika rofyllt som kvällsbrasan ju.

Photo 2013-09-21 08 46 14

Efter lite eldande och nedpackning av grejerna bestämde vi oss för att se om vi kunde hitta en Geocache som låg ganska nära vårt nattläger. Det blev en fin morgonpromenad och gömman hittade vi efter lite bryderier. Sedan kurrade det för mycket i våra magar och vi bestämde oss för att chanserna att tjejerna där hemma hade vaknat nu skulle vara stora. Frukostdags med andra ord.

För att summera utflykten. Vi stack ut vid 18-tiden på fredagkvällen och var åter hemma klockan 10 på morgonen. Totalt gick vi ca 5 km. Utöver kläder att vara utomhus i och underställen att sova i hade vi varsin sovsäck med liggunderlag, inga större krav på utrustning alltså. Resultatet blev ett litet äventyr som både jag och sonen kommer att minnas länge. Vi hade det verkligen mysigt, och sonen sammanfattade på sitt lite kortfattade sätt upplevelsen för sin mor med frasen ”-Det var grymt kul mamma!”

Vill du testa en liknande övernattning så kolla med din kommun om vandringsleder och vindskydd. Eller kontakta Friluftsfrämjandet på din ort, är du medlem där kan du eventuellt få låna utrustning som gör utflykten ännu roligare. Kom igen, testa Fredagsmys på vårt sätt!

Kommentarer är avstängda.