Friluftsliv med guldkant

En sak som alla vi i Outnorth Adventure har gemensamt är intresset för naturen.

Vi uppskattar naturen fast vi upplever den på olika sätt. Om man cyklar 100 mil på asfalt, tävlar i internationella multisporttävlingar under 4-5 dygn i princip utan sömn eller om man åker Vasaloppet så är den ändå alltid närvarande, känslan av att leva friluftsliv.

I sommar har jag och min familj fått chansen att leva friluftsliv på ett mycket spännande sätt. Vi är stugvärdar åt Svenska Turistföreningen i Lunndörrsstugan i Jämtland. Under en månads tid bor vi på 20kvm med gasolkök, gasolvärme, 12V ström från solceller och 100 % natur i omgivningarna. Vi har plats för 26 gäster. Vi har 4-5 fantastiska gölar med öring alldeles runt hörnet och flera fina bergstoppar som suktar med fina dagsturer, vi kan leka med snö, vi kan äta hjortron direkt från myren och inte minst, vi kan bada vedeldad bastu varje kväll!

Hit kommer gäster som vandrat olika långt, är olika trötta, har olika nationaliteter och olika önskemål inför kvällen men de har alla samma brinnande intresse för friluftsliv och det är lika spännande att med varje ny gäst att få höra just deras berättelse om hur dagen varit och vad de har upplevt. Upplevelsen är lika stor vare sig man sett en björn eller tagit ett dopp i iskalla Issjön. Alla har en fantastisk berättelse att berätta. Att sen få vara delaktig i planeringen av deras tur nästa dag och tipsa om fina ställen känns väldigt roligt. Att se glädjen i dotterns ögon när hon lyckats fånga en fjäril med händerna eller skrattet som utbrister när man kan leka med snö i slutet av juli ger en underbar känsla och slår allt som kan köpas för pengar.

Vi har en liten butik och storsäljarna denna varma sommar har varit chips och folköl. Det verkar som att våra gäster uppskattar varenda liten sak som finns att köpa i butiken. Jag menar vem blir oändligt glad över att kunna köpa en toarulle eller en liten ask med russin hemma på stormarknaden? Vem blir i staden så lycklig över en läsk att ögonen tåras? Det verkar som strapatserna och friluftslivet framkallar den ödmjukare och tacksammare individen inom oss.

Tänk att varje dag får möta nya människor som ler mot dig när de får ett glas saft efter dagens äventyr. Tänk att få vara del i deras äventyr. Tänk att få ha möjligheten att promenera runt sjön och kasta några kast med fiskespöt när som helst på dygnet. Tänk att få ha sin familj med sig 24/7 och göra små och stora utflykter tillsammans med dem. Tänk att få kötta löpintervaller uppför bergssluttningen. Ja just detta är mitt friluftsliv denna sommar!

/Christer i Outorth Adventure

Ryggsäck och glasögon, nödvändigt på  topptur!
Ryggsäck och glasögon, nödvändigt på topptur!

Familjen på kalfjället

Ett svar till “Friluftsliv med guldkant”

  1. Andreas

    Hej Christer, din lapp med mobilnumret blev tyvärr blöt och gick sedan sönder i regnet i onsdags när vi gick igenom Storådörren.

    Vi tog oss igenom på den västra sidan som var ganska stenig. Om du tänkt springa så gör ett försök på den östra sidan. Den upplevdes som mer platt och mindre stenig. Tyvärr var det väldigt låga moln under vår passage. God löptur. /Andreas och Olof

Kommentarer är avstängda.