Friluftsliv på film

Jag räknas som en katt bland hermelinerna här på Outnorth då jag är en inbiten filmnörd.

För mig kan höstrusket vara ganska trevligt då man kan krypa upp i soffan under en varm filt och avnjuta en bra film i trevligt sällskap. Ganska nyligen såg jag filmen 127 Hours och då började jag fundera på hur friluftsliv visas i filmer. Jag konstaterade ganska snabbt att om friluftsliv fungerade som på film hade Outnorth inte funnits för ingen vid sina sinnens fulla bruk hade frivilligt gett sig ut i naturen.

Varför?

Det är ju totalt livsfarligt…

Om man ger sig ut i naturen kommer man förr eller senare råka på någon ondsint redneck, vilddjur/monster eller någon superbrottsling på rymmen. Om man inte gör det så är svåra skador nästa alternativ.

Varför är det då såhär?

Tja, det handlar ju helt enkelt om att man vill ha lite spänning i filmerna. Att följa med ett gäng på en trevlig dagstur helt utan fara eller äventyr är antagligen ganska tråkigt för utomstående.

Kontentan är att friluftsliv tack och lov inte ger oss lika mycket ”spänning” som i filmer, det berikar våra liv istället för att försöka avsluta dom. Men om ni ändå har lust att se spännande och kanske lite skrämmande filmer kommer här en kort lista över en del som jag rekommenderar. Kom gärna med era egna rekommendationer i kommentarerna.

collage

Deliverance

Tre bekanta ska ta en sista kanotfärd i en flod som snart ska dämmas upp. De råkar på färden ut för hemskheter och får kämpa för sin överlevnad. Vacker natur, vacker musik (Dueling Banjos) och onda människor. Mycket sevärd trots många år på nacken med flera bra skådisar som tex Burt Reynolds och Jon Voight.

4 av 5 i betyg.

Shoot to kill

En diamanttjuv och mördare infiltrerar ett gäng med hikare på en vandringstur i sällskap med en slipad guide. En FBI agent och Guidens pojkvän måste hitta dom och samtidigt avslöja vem i gänget som är mördare. En mycket spännande thriller av den gamla skolan.

4 av 5 i betyg

Cliffhanger

En spektakulär pengakupp ombord på ett flygplan går fel att miljontals dollar faller ner i klippiga bergen. Bergsguiden Gabe Walker spelad av Sylvester Stallone blir av bovarna medtvingad som guide för att hitta pengarna. Klassisk Stallone action med mycket pangpang och häftiga stunts.

3 av 5 i betyg

Cast Away

En man blir strandsatt på en öde ö med bara Wilson som sällskap i många, många år. Vem är Wilson? Bollen med en smiley målad på.

Lågmäld och långsam men sevärd.

3 av 5 i betyg.

The Grey

6 oljearbetare och en skicklig jägare blir strandsatta mitt i ödemarken då deras flygplan kraschar. Kampen för överlevnad mot naturen och en flock vargar tar sin början.

4 av 5 i betyg.

Alive

Ett flygplan med ett rugbylag kraschar i Anderna, är de beredda att göra vad som krävs för att överleva

3 av 5 i betyg.

For your eyes only

En klassisk Bond-rulle av gamla skolan med Roger Moore. Denna har det mesta, dykning, skidåkning och bergbestigning som bara Bond kan göra det.

4 av 5 i betyg.

 

Jonas Edin, online marketer och filmfantast.

Ett svar till “Friluftsliv på film”

 1. Katten Jansson

  På gränsen – The Edge, tycker jag är en riktigt trevlig film. Anthony Hopkins brukar ju leverera.

  Och några trevlig Herzhog-dokumentärer sitter ju aldrig fel. Jag såg nyligen Happy people om den ryska taigan. Mycket bra film. Och ingen kan ju göra dokumentärer som den gode Werner.

  Encounters at the end of the world är också en fantastiskt dokumentärer av Herzhog. Den handlar om Antarktis. Bland annat.

  Oh, och Grizzly man så klart. Man får tycka vad man vill om huvudpersonen i dokumentären, men filmen är så klart fantastiskt den också. Herzhog igen :)

  Okej! En till Herzhog. The white diamond, en dokumentär om någon regnskog. Självklart med Herzhogs sedvanliga briljanta vinklingar.

  Tillbaks till spelfilm, eller mellanting i alla fall.
  Into the wild brukar många nämna när man talar om naturfilm. Helt okej lucker jag. Många älskar den.

Kommentarer är avstängda.