Gästbloggare: Fyr-till-fyr-vandring på Öland, del 3

Möt Ted Durdel som vandrat från fyr till fyr på Öland. Under några blogginlägg får vi följa med på hans resa. Det här är del 3.

”Fyr-till-fyr-vandring på Öland, del 3

Dags för nästa etapp, där min plan från början var att komma så nära Borgholm som möjligt. För att kunna ha en chans till att komma fram till middagstid på lördag. Idag har vi en lång vandring över sista allvaret och igenom mittlandsskogen. Vindstilla och minst lika varmt idag.

Klicka på den här länken för att följa min vandring: En pdf där du enkelt kan zooma in.

Dagen startar från Frösslunda och går norrut mot Ekelunda. Du följer alltså inte leden över till Karlevi, utan viker av norrut. I pdf’en finns det inte utmarkerat, men Mörbylånga kommun har varit duktiga och gjort nya leder hela vägen upp till Skarpa Alby. När du kommer in i Ekelunda går du igenom en stor bondgård, här passade jag på att snacka lite skit med bonden och fylla på vatten. Han gav mig även lite tips och råd om leden framöver. Man passerar bondgården ett par hundra meter och svänger sen av vänster rakt ut på allvaret. Pauserna blev planerade vart eftersom jag hittade skugga, vilket tyvärr inte var lätt. En buske här och där som var max 1 meter höga fick duga. Mina viktigaste prylar den här vandringen är garanterat vatten, solskydd, solglasögon och en buff som jag använde som solskydd.

När jag närmade mig Skarpa Alby hade jag fått tips om en guldfiskdamm, mitt ute i skogen. Innan man närmar sig Skarpa Alby, på leden, så svänger man av höger in i en liten skogsdunge. Här har man för länge sedan tydligen planterat ut guldfiskar, som har överlevt och simmar runt där än idag. Se bilden nedan för att hitta dit. Precis söder om parkeringen finns en liten skogsdunge, här finns fiskarna.

När jag kommer in i Skarpa Alby ser jag en äldre kvinna som grejar i sin trädgård. Jag frågar snällt om man kan få vattenpåfyllning och hon säger lite irriterat att dert går bra. När hon sedan frågar vad jag är ute och vandrar emellan och säger Fyr till Fyr, så blir hon istället väldigt trevlig. Hon bjuder mig på frukt och fika och berättar lite historia om byn hon bor i. Ganska många människor på min vandring har haft samma ”beteende”. Intressant tycker jag. Precis som att när de plötsligt hör att man vandrar hela Öland så blir de intresserade av att höra mer och varför man gör det.

Från Skarpa Alby går leden vidare till Torp. Här börjar mitt vatten sina återigen, trots ganska nyligen påfyllt. Snart lunchdags och då går det åt mer vatten också. Min kära sambo som är påväg till norra Öland får rycka ut med vatten eftersom det ändå inte blir någon större omväg för henne. Vi bestämmer att vi ses vid Tveta fritidsområde. Då går jag på väg, asfalt från Torp nordväst mot Ullevi och vidare till Tveta. Vattenpåfyllning och kort träffa sambon och sonen. Ny energi med andra ord! Hittade även en mysig bäck där jag kunde tvätta fötterna lite.

Efter Tveta går jag mot Gråborg och ska där ta mig Borg till Borg. Från Gråborg till Ismantorps Borg. Från Gråborg är leden skyltad väldigt bra. Nu går jag in i ett helt annat landskap. Från Allvar till mittlandsskog. Skogen blir tätare och tätare och myggen blir fler och fler. Leden blir i sin tur sämre och sämre skyltad. Jag får chansa på ett par ställen där skyltningen försvinner men hittar rätt tillslut. Jag är van vid mygg, men såhär mycket mygg har jag aldrig varit med om. Stannade man så blev armen helt svart på ett par sekunder. Jag håller därför högre tempo samtidigt som vattnet går, klockan blir mer och mer och jakten på en tältplats börjar.

När jag äntligen kommer fram till Ismanstorps Borg efter x antal myggbett och sumpmark så är Caféet där stängt men de som äger det är på plats. Jag knackar på och frågar om lite vatten. Tyvärr finns det inget, men jag får en loka gratis. Tack! Snackar lite skit en kort stund och beger mig sedan vidare mot Odens Flisor. Här är leden skyltad väldigt bra igen, men klockan börjar bli 19 och jag har fortfarande inte ätit middag. Orken börjar tryta, så jag blir tvungen att slå mig ner mitt bland myggorna och fixa käk. Som tur väl är så har jag konservpåsarna från Outdoormeals och deras Heatbag. Då går det snabbt att laga mat och jag behöver inte stöka med kök. Slänger i mig mat och går vidare för att leta tältplats.

Dagens mål var att komma så nära Borgholm som möjligt. Varje kilometer är bonus. När jag sedan kommer ut från mittlandsskogen slår jag mig ner och tänker igenom morgondagens rutt och planerar mitt vatten. Den ursprungliga planen var att gå Karum, Äpplerum och vidare till Borgholm. Jag kikar noga på mina kartor och inser att det är för stor risk att ta mig via Karum där det finns för få vattendepåer. Jag får här bryta min tänkta rutt och gå asfalt en liten bit. Det blir asfalt till Rälla där jag hittar en tältplats innan samhället.

Somnar men sover dåligt, återigen. Jag bestämmer på morgonen att det får bli en hotellfrukost på Ekerum. Via Ekerum tar jag mig till Borgholm via cykelvägar mestadels och upp till Lundegård. Nu är det fredag lunch och jag har förhoppningsvis bara 1,5 dag kvar på min vandring. Fortsättning följer i nästa inlägg.”

Kommentarer är avstängda.