Gästbloggare: Fyr-till-fyr-vandring på Öland, del 1

Möt Ted Durdel som precis gett sig av på en vandring från fyr till fyr på Öland. Under några blogginlägg får vi följa med på hans resa.

”Inför Fyr-till-fyr

Äntligen blir det av. Ända sedan jag fick upp mitt intresse för friluftsliv och vandring för cirka tio år sedan så har jag länge sugit på karamellen om att vandra fyr-till-fyr på Öland. För ett par år sen så cyklade jag med mountainbiken från Kalmar till Byrum (norra Öland), vilket gjorde mig ännu mer sugen att gå hela sträckan från söder till norr.

Nu äntligen blir det av! Kristi himmelsfärd i slutet av maj från, förhoppningsvis, onsdag-lördag är det dags. Jag tar mig ner till södra Öland efter jobbet på tisdagen och räknar med att hinna med att gå på fyra hela dagar och spendera lördag kväll och söndag med familjen i Byrum.

Väskan ligger i princip färdigpackad från förra fjällvandringen, behöver väl gå igenom den lite snabbt såklart. Annars är det en rolig period nu med planering och lite research. Googlat och sökt information om att kunna gå hela Öland till och från ett par år nu. Visst finns det info om det, men ingen bra och samlad info. Man får pussla ihop en vandringsled med en annan och en karta med en annan. Det är mestadels södra Öland som jag känner mig osäker på, och vad jag kan minnas nästan aldrig varit där. Men det är väl lite av tjusningen att se något nytt och faktiskt behöva plocka fram kartan och kika lite. Sen är det väl väldigt svårt att gå vilse på Öland. Men det låter vi vara osagt. Ska jag lyckas hålla mig undan asfalten, typ helt och hållet, blir det säkert ett par återvändsgränder. Fågelvägen är Öland ca 13 mil. Jag räknar med att jag behöver plöja 17–19 mil. Med andra ord kommer jag gå från östra till västra Öland både två och tre gånger.

Jag föredrar att göra en liten större, gärna fjälltur såklart, varje år. Men i år går det inte riktigt ihop sig med hus, jobb och logistik. Då passar det perfekt att dra fram det här gamla kortet. Alla som gillar vandring tror jag har både små och stora tankar vad man vill göra för äventyr. Lite likt Mulder och Scully när de drog fram X-files lådan med gamla fall. De små äventyren, främst, som är minst lika härliga som de stora finns ofta bara runt hörnet. Det gäller bara att ge sig ut och upptäcka.

Jag ser fram emot starten, leta tältplatser, ta en öl på något strandnära hak och ett och annat dopp i havet. Blir nog kallt dock. Kristi Himmelsfärd är nog lagom temperatur, kanske någon grad för varmt till och med och de värsta turisterna har inte börjat hetsa sig till Öland riktigt än. Det här blir med andra ord mitt lilla(stora) äventyr i min närhet detta år. Så får vi se vad som händer efter lite husrenovering i sensommar. Något förslag?

Äntligen blir det av!”

Kommentarer är avstängda.