Gästbloggare: Fyr-till-fyr-vandring på Öland, del 2

Möt Ted Durdel som vandrat från fyr till fyr på Öland. Under några blogginlägg får vi följa med på hans resa. Det här är del 2.

”Då var det genomfört, fyr till fyr på Öland. Det här är första delen av min 17 mil långa vandring. Del 1 hittar ni här, som är inför vandringen.

Jag startade tisdagen den 23 maj med att åka bil till Ottenby. Här blev tisdagen bara lite bonus i tidsplanen och ingen jättelång tur den här dagen. Däremot skulle jag starta upp onsdagen med att redan vara på plats och redan ha betat av någon mil. Så, med start kl.18.00 från Långe Jan, södra fyren, började jag vandra norrut. Mitt mål från första början var att försöka vara klar till lördag middag, runt kl.16-18. Mest för att få en dag vila till, innan det var dags för en jobbdag men också för att umgås med familjen i Byrum på norra Öland en extra dag.

Min planerade rutt var att ta mig från Ottenby, Mörbylånga leden, vidare upp till Alvaret, Tingsta Flisor, Frösslunda, Ekelunda, Skarpa Alby, Tävelsrum fritidsområde, Gråborg, Ismanstorps Borg, hela mittlandsleden till Borgholm, cykelvägen till Lundegård, Alböke, Äleklinta och sen hela västra kustvägen, via skogen norr om Byrum, upp till Långe Erik. Hela min vandring och blogg om den blir i fyra delar. Det första inlägget finns sedan tidigare, ett ”inför fyr till fyr”. Det här är det andra inlägget och sen blir det två till om själva vandringen. Ni kommer att få en bild som visar min rutt, en i varje inlägg.

Det här inlägget kommer jag att berätta om min vandring mellan Långe Jan och Frösslunda. Tisdag kväll till start på torsdag morgon.

Se http://sodraoland.com/wp-content/uploads/2015/05/Morbylangaleden.pdf för var leden jag följt går.

Planen var hela tiden att försöka hitta en vettig väg fyr till fyr, på leder, grusvägar, stigar och cykelvägar främst. Alltså försöka så gott det går att hålla mig undan asfalt och bilvägar. Det visste jag innan att det skulle bli en tuff utmaning och det medför också lite omvägar där kilometrarna plussas på hela tiden.

Vid starten så visade vädret alla dagar varmt, varmt och varmt. Inga moln, inget regn och värmerekord för varje dag som gick fram till söndagen. Med andra ord skulle det gå åt mycket mer vätska än jag räknat med och vandringen skulle bli ännu jobbigare. Så från Ottenby och Långe Jan tog jag mig vidare mot Ås via lederna som går runt fågelskyddsområdet.

Vid Ås blir det asfalt en kortare bit tills där Mörbylångaleden startar. Leden startar redan vid Ås, men viker först av och blir stig eller ”riktig led” vid Enetri. Här går man mellan åkrar och längst med diken norrut. När klockan började närma sig 21 och solen var på väg ner var det dags att leta tältplats. Kilometrarna gick och fortfarande ingen drömplats. Övervägde ett par plana ytor, men valde att fortsätta och försöka hitta en bättre plats. Till slut fick jag ta en okej plats efter 3,5 h vandring. Fixade lite kvällsmat och kokade upp vatten till morgonen så slapp jag böka med det dagen efter. Mitt mål var fortfarande i sikte, norra fyren på lördag runt middagstid.

Efter en relativt dåligt natt, med lite för lite sömn vaknade jag runt 06. Packade ner grejerna och siktade in mig på att äta frukost vid Eketorps Borg. Borgen är stängd för säsongen, men man kom ändå in på området. Så det blev en frukost inne på borgen med lite stämning från medeltiden – mysigt.

Från Eketorps Borg går leden vidare och här vet jag att leden tidigare gick raka vägen norrut mot Solberga och därifrån upp mot Segerstad. Jag chansade, där leden går mot östra sidan mot Gammalsby, att gå mot Solberga via den gamla leden och åkrar. Här blev det lite pusslande och hoppande över diken. När jag till slut kom fram till Solberga stötte jag på en trevlig äldre man som grejade i sin trädgård. Det visade sig att han också var från Kalmar och jag fick fylla på mitt vatten, med vatten från Kalmar. Ny Energi i värmen! Han berättade också att en av bönderna hade plöjt sönder leden och därför går nu leden via Gammalsby istället. Han berättade också massa historia om gamla banvägen, tågrälsen som gick rakt över Öland. Att leden härifrån, Solberga följer banvägen norrut mot Segerstad och Mellby. Den gick inte att missa sa han. Kika längre upp i inlägget och klicka er in på pdf’en så ser ni enklast min rutt.

Den äldre mannen visade mig vart, emellan husen, leden gick från Solberga och sen var det bara att ta sig via den långa raksträckan mot Mellby. Här svänger leden av in mot Alvaret och efter lunchen befann jag mitt på Öland, mitt på Alvaret. Solen blev starkare, ingen vind och vattnet gick åt. Jag insåg att jag får börja hushålla med vattnet och att jag behöver påfyllning. Min kompis Oskar rykte ut senare på dagen med en dunk. Tack Oskar! Efter att Mörbylångaleden svängt av mot den Västra sidan, ska jag nu ta mig mot Tingsta Flisor via det Stora Alvaret.

Här kommer man vidare mot Tingsta Flisor, den svarta leden och sen den rosa leden till Gösslunda. Efter Gösslunda korsar man vägen och går mot Frösslunda via den Lila leden. Va noga med att hålla höger och att du ser leden hela tiden. När jag till slut hoppade på den röda leden sista biten till Frösslunda tappade jag bort markeringarna och det visade sig att jag hade gått mer västerut. Tipsen jag hade fått var nämligen att hålla mer västerut än österut. Se upp här, här är leden lite dåligt skyltat från norr till söder och det är lätt att du går mot St:Brunneby istället. Hur som helst så kommer du ut på Resmovägen och då hittar du rätt. Ett bra tips är om du ser du åkrar har du gått för mycket västerut. Fortsätt bara nordost så hittar du leden till slut. Här var det dags för vattenpåfyllning, välbehövlig sen middag, en kall öl och sedan slå upp tältet på andra sidan vägen. Klockan var återigen runt 21. Då kan vi lägga den här dagen bakom oss och lite mer än 12 timmar vandring första dagen. Känns att solen legat på hela dagen och även denna natt har jag svårt att få till sömnen. Vaknar nästa dag vid 07. Nästa etapp får ni läsa om i nästa blogginlägg.

Kommentarer är avstängda.