Google på vandring

För första gången har en svensk vandringsled fotograferats av en licensierad Google-fotograf och lagt upp på Google Maps.

Bilderna är i 360 grader (man kan titta runt på platsen) och tagna av Jann Lipka. De visar platser på Sörmlandsledens sträcka 3 mellan Alby friluftsgård och Tyresta by.

4V2A6970_fallenTree_LP

Fotografierna togs i början av april när Jann Lipka följde med vandringen Coast2Coast Sweden på en träningstur längs Sörmlandsleden.

— Google har i flera år använt bilar för att ta gatubilder från städer, nu satsar företaget på att ta fler naturbilder, säger Jann Lipka,

Det finns stort intresse för den typen av innehåll och Google satsar stort för att sprida detta till sitt kartsystem. Dels sker det genom att licensierade fotografer, som Jann Lipka, tar bilder med professionell utrustning, men också genom att Google lånar ut ryggsäckar med en speciell kamerautrustning (liknande den som används på Googles bilar), så att andra fotografer kan ta bilder i naturen.

Projektet kallas Street View Trekker och startade sommaren 2013.

— Men även amatörer kan ta 360-bilder och lägga upp på Google Maps, säger Jan Lipka.

— Allt du behöver är en telefon med Androids 4.2 Jelly Bean-system och fotoappen Photo Sphere.

Hojdens_Topp_4V2A7025_PR

Jann Lipka tog bilderna med sin DSLR kamera med speciell Fisheye optik och stativfäste.

Coast2Coast Sweden är en vandring mellan Kalmar och Varberg, som sponsras av Outnorth. Den totala sträckan är cirka 400 kilometer och består av 14 delsträckor, men tanken är att vem som helst ska kunna följa med och gå så långt de vill.

Sörmlandsleden är ett system av vandringsleder som omfattar totalt cirka 100 mil leder i Södermanland. Orter som ligger vid leden innefattar bland annat Stockholm, Nynäshamn, Södertälje, Trosa, Nyköping, Oxelösund, Katrineholm, Hälleforsnäs och Malmköping. Leden börjar i Björkhagen (Stockholm) och har ”stickspår” till bland annat Flen, Eskilstuna, Gnesta och Mariefred.

Leden är märkt i orange. Huvudleden består av 62 etapper mellan 3 och 17 kilometer. Sörmlandsleden underhålls till stor del av frivilliga genom ideellt arbete i Föreningen Sörmlandsleden.

Här hittar du mer om Photo Spehere, Googles lånekameror och Street View Treks.

Kommentarer är avstängda.