Great Lakeland 3Day

Per Markus Jönsson är en vän till Outnorth som precis har genomfört ”the Great Lakeland 3Day”, ett bergsmaraton i nordvästra England. Läs om hans upplevelse här!

“The GL3D™ is a small but adventurous three-day mountain marathon with a relaxed and friendly atmosphere that attracts both runners and long-distance walkers.” Det är en kort men träffande beskrivning från tävlingens hemsida av vad the Great Lakeland 3Day i nordvästra England är för något.

I början av maj varje år arrangeras denna tävling som verkligen är värd ett besök för den som vill utmana sig själv i vackra och dramatiska omgivningar. The Lake District är Englands största nationalpark med en mängd sjöar, toppar och vackra dalgångar med betande får överallt. Tävlingen är en ”lyxig” variant av bergsmarathon där man inte behöver bära sin övernattningspackning utan kan fokusera på varje dags löpning fullt ut med enbart dagspackning på ryggen. Men inte desto mindre är det en fullskalig utmaning, även för den vältränade!

I år fanns det fyra olika banor att välja mellan, allt från den så kallade ”Café Class” med 66 km och 2900 höjdmeter till elitbanan som jag deltog i med sina 133 km och 8000 höjdmeter fördelade på tre dagar. Tre riktigt utmanande dagar!

Ångbåt

Dag ett började med en tidig ångbåtstur över en nästan spegelblank Ullswater till startpunkten. Stämningen var förväntansfull och med på båten fanns förutom britter även tävlanden från Belgien, Schweiz, USA, Hong Kong och hela 7 st från Sverige. Direkt fick man bekänna färg och bli varse om att man inte skulle få något gratis under dagen då stigningen började direkt upp till Place Fell för att genast åter vända neråt igen för att återigen sträva uppåt för att nå nästa bergstopp. Topparna är inte så höga, upp till drygt 800 m ö h bland de vi skulle upp på, men de var desto fler! Och eftersom allt betas av får sedan urminnes tider finns det inte mycket träd utan det som liknar våra egna kalfjäll börjar redan på runt 300 m ö h. Vädret var perfekt för löpning och dagens höjdpunkt var den över 5 km långa kamlöpningen mellan topparna Mardale Ill Bell, Thornthwait Crag, Froswick och Yoke (vilka härliga namn!) med fantastisk utsikt, även om jag själv rent fysiskt hade en av dagens svackor just där! Jag hade bland annat missat att fylla på vatten ordentligt i bäckarna innan den sista stigningen upp på kammen och det tog sin tid innan nästa drickbara bäck passerades.

Efter 6 timmar var jag så framme vid vårt första läger, och det vara bara att sätta upp tältet, tvätta av sig så gott man orkade i den kalla bäcken och få i sig lite energi! 200 personer utspridda i en massa småtält i en fårhage ser rätt mysigt ut och arrangörerna hade ordnat med ett större partytält med lite bord och stolar som fungerade som kvällens pub och mötesplats för att prata igenom dagens äventyr. Riktigt trevlig stämning och många nya kontakter!

Packning

Efter en något splittrad sömn då det hade regnat en hel del vaknar jag sliten och mycket stel i lårens framsidor efter alla nerförsbackar. Jag hade försökt ta det så lugnt jag kunnat dagen innan för att skona benen, men låren var trots det helt sönderslitna. Kanske inta att undra på då vi bara har en 12 meter hög backe i Kalmar där jag hör hemma, men ändå! Det var fri start mellan 7 och 9 och jag väntade till 8.30 för att försöka mjuka upp mig så mycket som möjligt. Jag staplade iväg på tävlingens längsta etapp och första timmarna var ganska snälla fram till kontrollen vid Bilbo´s Cafe’ i Abelside som för oss tävlande hade ett extraerbjudande som många nappade på för en stunds paus, bar det upp på de stora höjderna igen.

Vinden tilltog och de drypande molnen drev in på 400 m ö h och det blev riktigt bistert och svårnavigerat. Själv satte jag på mig regnkläder och vantar för att hålla mig varm, men inte britterna! Shorts och T-shirt i alla väder! De är hårda på alla sätt och vis när de är ute på berget! Efter 9 timmar stapplade jag i mål den kvällen och efter bara några minuter i tältlägret kunde jag knappt gå pga de slitna låren. Efter första middagen den kvällen bestämde jag mig i princip för att det ficka vara nog med två dagar. Efter andra middagen två timmar senare höll jag fortfarande med mig själv, men efter samtal på telefon med familjen tänkte jag att jag fick sova på saken. När jag vaknade kunde jag fortfarande knappt gå och var fortfarande inte sugen på att ge mig ut ytterligare en dag, men klockan 8 bestämde jag mig efter peppande från medtävlande och familj till slut för att prova! Snabbt ner med tält och packa ihop allt. Det var ju ”bara” 36 km och 2000 höjdmeter, och första timmen var ju uppåt!

Och trots min inställning tidigare blev det en bra dag på berget. Inte så snabb precis, men vackra berg, trevliga medlöpare lite då och då och en skön känsla när jag väl var i mål! Man kan trots alltid mer än man tror, men denna gången var det verkligen en utmaning!

För mer info: http://www.greatlakeland3day.com/

Resultat hittas här.

Arrangörens bilder finns här: Dag 1, dag 2, dag 3.

Värt att nämna är att det blev svensk seger i damklassen av Kerstin Rosenqvist och att alla svenskar genomförde sina banor på ett hedrande sätt!

Per Markus Jönsson

Missa inte att det just nu är Löparspecial på Outnorth.se, kanonpriser på massor av löparutrustning.

Kommentarer är avstängda.