Guide: intro till kompressionskläder

Kompressionskläder var för några år sedan i stort sett enbart associerat med stödstrumpor som användes för att underlätta blodcirkulationen och förebygga svullna och trötta ben vid exempelvis långa flygresor eller andra stillasittande aktiviteter. Idag är det väldigt populärt att använda kompressionskläder vid träning, speciellt strumpor, och tillverkarna har då gått ifrån att kalla dem stödstrumpor till att kalla dem kompressionsstrumpor, även om effekten i grunden är densamma.

Förutom att förbättra blodcirkulationen under träningen används kompressionskläderna också för att snabba upp återhämtningen och förebygga träningsvärk om de används även efter avslutat träningspass. Många hävdar att det ger bättre resultat och att benen känns lättare under träningen medan andra bara tycker att kläderna sitter lite skönare i och med den extra stabiliteten. Och just att kläderna sitter tightare är det som skiljer kompressionskläder från vanliga kläder.

Kompressionsstrumpor är idag väldigt vanligt hos långdistanslöpare, men användandet av kompressionskläder generellt har ökat markant hos många idrottare, oavsett vilken sport som utövas.

Kommentarer är avstängda.