Guide: så väljer du rätt tält

Ett tält ska skydda mot yttre element som vind, regn och snö, men också mot småkryp och mygg. Ett bra tält kan vara skillnaden mellan en lyckad eller misslyckad vandring eller äventyr. Sömn är viktigt även när du är ute på tur.

Här är en guide som hjälper dig välja rätt tält efter den miljön du ska vistas i och efter den aktivitet som du planerar att utföra. Det är enkelt att tälta och är du osäker lönar det sig att testa hemma på tomten eller i närheten av hemma de första gångerna. Detta gäller speciellt om du ska tälta med barn.

Sommar

Om du ska vandra i svenska fjällen under sommaren rekommenderar vi att du satsar på ett lättviktstält med många stormlinor. Förutom att du inte behöver bära på mer än nödvändigt, ser de extra stormlinorna till att tältet står stabilt även om det blåser mycket. Dessutom är det viktigt att tältet har bra ventilation och myggnät vid tältöppningen.

Under sommartid kan det ibland också vara praktiskt att ha ett tält som kan användas med bara innertältet (om det är ett dubbelväggstält, se nedan). Under varma sommarnätter kan det nämligen bli väldigt varmt i ett tält.

På sommaren är det praktiskt med en absid även om det inte är lika nödvändigt som på vintern. En absid är ett extra utrymme – under tältduken men utanför sovutrymmet. Där kan det vara praktiskt att lämna utrustning som du inte behöver under natten. Har du barn med dig på vandringen kan absiden fungera som lekplats. Och när det regnar går det också fint att laga mat i absiden, så länge du ombesörjer god ventilation.

När det regnar är det förresten också på sin plats att nämna att det är skönt att ha bra möjligheter att vänta ut ovädret i tältet och då är det skönt med gott om sitthöjd.

Placera gärna några stora stenar på tältpinnarna så slipper du oroa dig för att tältet ska blåsa iväg.

Vinter

Vinterturer och vintertältning ställer högre krav på dig, din kunskap och på tältet. Satsa på ett tält som är utformat för att klara de extra utmaningarna som vintervädret kan stå för. Ett vintertält har en tältduk som går ända ner till marken. Detta för att tältet ska klara av stora mängder snö och hård blåst. Förutom att ett vintertält är mer kraftfullt utformat har det också större möjligheter till bra ventilation.

På vintern är det än viktigare att tältet har en rejäl absid då man ofta har mycket utrustning med. Lämna så lite utrustning utanför tältet som möjligt då det som göms i snö oftast inte kommer fram förrän det töar. Dessutom är det betydligt enklare att laga mat i absiden när snön yr utanför. Och är det snöstorm är det praktiskt med mycket plats i tältet då det då blir platsen du ska vänta ut ovädret på. Och snöstormar kan pågå i flera dagar.

Du behöver även investera i så kallade snötältpinnar, som är längre och bredare än normala tältpinnar, eller ”påsar” som kan grävas ner i snön. Allt för att du ska kunna förankra tältet rejält när stormarna yr. Det går också att använda skidor, stavar och isyxor för att förankra tältet på vintern.

Slutligen är det praktiskt om vintertältet har snö-duk längst ner mot marken. Det är en extra duk som du kan skotta upp snö på så att tältet ytterligare förankras om det skulle blåsa hårt. Skotta gärna, eller bygg, också en snömur som stoppar blåst att nå tältet.

Olika tältkonstruktioner

Enkel- och dubbelväggstält
Ett enkelväggstält består av enbart en duk som ska stoppa yttre element från att komma åt dig. Ett dubbelväggstält har dubbla dukar. Det gör det sistnämnda lite mer skyddande, lite varmare och lite tyngre. Vet du att du kommer att vara i regniga områden rekommenderas ett dubbelväggstält. Välj enkelväggstält om vikt är prioritet.

Tunneltält

Tunneltältet är väldigt vanligt i svenska fjällen. Det är utformat som en tunnel med tältstänger som böjs i en halvbåge och körs in i kanaler.

Tunneltältet behöver fästas i marken med tältpinnar, eller stenar, för att fungera.

Här hittar du våra tunneltält.
Om tunneltältet ställs upp med kortsidan mot vinden blir det väldigt vindtåligt. Om vinden vänder under natten kan det alltså kräva att man beger sig ut och vrider tältet för att behålla maximal vindstabilitet.

Tunneltälten har ofta en stor absid som kan vara bra att ha för att torka utrustning och kläder eller laga mat i. Dess design ger generellt lite mer utrymme i förhållande till vikten.

Kupoltält

Ett kupoltält är självstagande på grund av tältstänger som korsar varandra. Det behöver inte tältpinnar för att fungera. Det gör kupoltältet utmärkt i skärgården under kajak-turer och på höga berg där det kan vara svårt att spänna upp tunneltält. Det är väldigt vindstabilt.

Nackdelen är ofta att det saknas absid eller har en liten absid. Det gör också att tälten inte tar upp speciellt stor golvyta, vilket är att föredra under klättringsturer då markplatsen kan vara begränsad.

Här hittar du våra kupoltält.

Tarp
En tarp är en duk/presenning som spänns upp för att skydda mot regn och snö ovanifrån. Antingen sätter man upp det med hjälp av två träd, två rejäla pinnar eller så kan man använda vandringsstavar. Det kan ersätta tältet om man vill vandra lätt, men ger inget skydd underifrån.

Här hittar du våra tarpar.

Vindsäck
En vindsäck är inget tält. Det är en lätt, vindtät säck som inte tar speciellt mycket plats i packningen. Den är ett skydd i nödsituationer på vinterfjället som man kan krypa in i och skydda sig från storm och snö.

Men den kan även användas som tillfälligt skydd under lunchpauser på både sommar- och vinterturer om det blåser eller snöar/regnar.

Här hittar du våra vindsäckar.

Tältkåta
En kåta är den traditionella samiska bostaden. Kåtan har en hög takhöjd på grund av konstruktionen med en tältstång i mitten. En tältkåta fungerar bäst som baslägertält då det ofta väger lite mer än både tunneltält och kupoltält.

Här hittar du våra tältkåtor.

Campingtält
Här är det funktion som gäller. Det som skiljer campingtältet från övriga tält är ofta ståhöjd, separata sovutrymmen för många och gott om utrymme i gemensamma utrymmen. Materialen är ofta inte tänkt för att spara in vikt då tältet oftast inte behöver bäras i en ryggsäck under längre sträckor.

Här hittar du våra campingtält.

Ryggåstält
De klassiska ryggåstälten (två vertikala tältstänger som håller uppe tältduken) användes fram till 80-/90-talet, till och med på Everest-expeditioner. Ryggåstälten är idag väldigt ovanliga och syns mestadels på campingplatser.

Kommentarer är avstängda.