Och varför anges det så himla många temperaturer på sovsäckar? Förr var det ju bara en, räcker inte det?

EN 13537 är en relativt ny europeisk (från januari 2005) standard för att mäta temperaturgränser på sovsäckar.
De flesta märken på den europeiska marknaden anger numera temperaturgränser på sina sovsäckar enligt EN 13537. Flera tillverkare anger dock temperaturgränser enligt sina gamla normer också.

Fördelen med en standard där temperaturmätningarna och graderingarna utförs under samma förhållanden är att man lätt kan jämföra sovsäckar mellan till exempel olika märken.

WM Puma

Testerna utförs på en mätdocka och testresultatet ger många mätresultat, men man presenterar normalt max fyra. De flesta visar sen endast upp tre värden vilket man nog är ganska överens om att det räcker väldigt långt. Den fjärde temperaturen som sällan anges är ”Upper Limit” vilken berättar i vilken högsta temperatur man kan sova i säcken utan att toksvettas (svettas i stora mängder).

Så här anges de tre värden enligt EN 13537 -2°C/-9°C/-27°C.
Det första värdet är Comfort Limit vilket skall motsvara lägsta komforttemperatur ”standard kvinna”, det andra är Lower limit vilket anger lägsta komforttemperatur ”standard man” samt den sista anger Extreme och där är det lägsta temperatur för överlevnad för en ”standard kvinna” som anges.

De temperaturvärden som anges avser lägsta nattemperatur. En säck följer standarden EN 13537 om den är CE-märkt eller märkt med EN13537.

Sen är det som vanligt väldigt individuellt hur varm säck man behöver. Men EN 13537 gör det iaf mycket lättare att jämföra olika säckar.

Det finns mycket att läsa om EN 13537, här en början hos Wikipedia.

Hos Outnorth hittar du massor av sovsäckar.