Hilleberg Rogen på en örackare i Blekinge

Hilleberg Rogen – första intrycket

 

Hilleberg Rogen på en örackare i Blekinge
Hilleberg Rogen på en örackare i Blekinge

När Hilleberg presenterade tresäsongerstält tyckte en del att det ”var verkligen på tiden” medan andra undrade ”varför då”. Men nu är de i alla fall på plats på hyllan som vi nämnt tidigare och jag har tillbringat ett par nätter i ett Rogen.

Rogen är ett tvåmans kupoltält som har två korsande stänger och en liten kort tvärbåge, två likadana ingångar med tillhörande stora absider. I övrigt har tresäsongerstälten från Hilleberg yttertält som inte går ända ner till marken och dessutom är det massor av mesh (nät) i innertältet som gör det superluftigt. Väven i yttertältet är tunnare än vanligt och heter Kerlon 1000. Rogen är självstagande men inte fristående, absiderna kräver varsin pinne.

Inga stångkoppar utan hålband för att hålla stångändarna
Inga stångkoppar utan hålband för att hålla stångändarna

Jag har inte testat Rogen under några tuffare förhållanden, men som sagt ett par nätter i alla fall, mestadels vid kajakpaddling. Rogen och Anjan känns inte riktigt ”Hillebergiga” när de packas upp första gången; tunn väv, tunna stänger, mindre tältpinnar och en del lösningar känns lite enklare än det man är van vid.

Men Rogen är lätt att sätta upp, det bästa är nog att fästa tältet i hörnorna först så är det ingen risk att stängerna hoppar ur när man reser det. Den extra korta stången ger extra rymd och kan vara lite pysslig att få på plats. Jämfört med Hillebergs stångkoppar eller andra rejäla fickor för stångändarna är lösningen på Rogen med ”hålband” enklare men känns ändå rejäla.

Nya enkla tältpinnar
Nya enkla tältpinnar

Väven är tunnare (Kerlon 1000) som sagt, men inte så mycket prassligare än Hillebergs ”vanliga” lättviktsväv Kerlon 1200 som de använder på t.ex Nallo, Allak, Soulo, Kaitum osv.

Yttertältsväven går även att spänna ner på ena hållet om man vill få lite mer vind eller regnskydd där vinden kommer ifrån.

Sammantaget tycker jag Rogen känns klart vettigt och jag tror nog vi kommer köpa ett att ha (mest) som kajaktält för sommarbruk. 2.1 kilo är inte mycket och det tar inte mycket plats packat. Innermåtten är liknande Allak med 130x230cm liggyta. Trevligt att det är lätt att öppna upp hela absidsidan för att få rejäl vy. Det är också lätt att byta vilken del av absiden som skall öppnas, alltså lätt att ha stängt mot vinden om man så vill. Smidigt.

Hela sidan öppen för bra vy
Hela sidan öppen för bra vy

Rogen finns i både rött och grönt.

 

Kommentarer är avstängda.