Ilona Schouten från Outnorth Adventure Team plats 14 i Swimrun-VM

Ilona Schouten från Outnorth Adventure Team tävlade igår i Swimrun-VM, ÖtillÖ. Se http://otilloswimrun.com/. Nedan följer några korta kommentarer från en trött och glad Ilona. Samt en lite längre intervju om resan till VM.

Grattis till 14:e platsen!
-Tack! Och vi blev dessutom 56 totalt av samtliga 119 lag, herrlag och allt! Nu är jag total slut, det var en tuff bana. Vi är galet nöjda med att ha fixat det på under 11 timmar, och mot de bästa vi kört mot, Jonas Colting m.fl. Nu går man som en ”kröpling” puh!

Intervju inför ÖtillÖ om förberedelserna

Varför väljer du att satsa på swimrun?
– Jag lärde mig själv att simma frisim i vuxen ålder och har simmat mycket sedan dess. Jag körde triathlon några år och tyckte att det var kul, men saknade den äventyrliga aspekten i det. Sedan har jag kört en del multisport där jag verkligen hittade äventyret i naturen, vilket jag verkligen har uppskattat. I multisport har jag däremot inte haft någon användning av min simning vilket jag har saknat.

– 2012 fick jag frågan av en tjejkompis om jag var intresserad av att köra ötillö, vi kvalificerade oss på meriter och skulle ha kört hösten 2013 men jag fick i samma veva möjlighet att tävla med Outnorth Adventure Team på en längre Adventure Race tävling i USA, då fick swimrun ligga på is ett tag.

– 2015 bestämde min kompis Joakim Stenman och jag att 2016 fick bli ett år där vi skulle ha swimrun som huvudmål. Vi har simmat mycket tillsammans och är jämna i både löpning och simning, vilket gör att vi passar bra som tävlings partners. Swimrun är en riktig äventyrlig tävlingsform där jag både får användning av min simstyrka och glädjen av att springa i skogen.

Hur ser förberedelserna ut nu sista veckan inför tävlingen?
-Vardagen ruller på som vanligt och med heltidsjobb och 4 barn är det ständigt full fart. Jag försöker nu sista veckan att låta kroppen få vila mycket, prioritera sömn samt äta bra. Det blir även några korta pass med simning och löpning för att hålla kroppen igång, men en god grund är lagt för att köra ett lopp som ÖtillÖ.

Vad är målsättningen med tävlingen?
-ÖtillÖ har funnits i bakhuvudet en längre tid, men kändes inte realistisk i 2016. Vi hade lagt en 2 års plan där år 1 skulle vara ett år att testa på sporten ordentligt och få erfarenheter. Inte hade jag trott att vi skulle kvalificera till ÖtillÖ redan på första försöket, i Utö swimrun.

– Det är en lång och tuff tävling, 10 km simning och 65 km löpning, och det är svårt att veta innan hur kroppen kommer att reagera. Målet är att göra vårat lopp, hitta en fart som vi kan hålla länge och inte låta oss bli stressade av de andra lagen. Har vi en bra dag och allt fungerar, så kommer vi göra ett bra lopp, och det är målsättningen.

Foto: Kristina Westring

Kommentarer är avstängda.