Johor Masters Century Ride

Century Rides är väldigt populärt i Malaysia, inom rimligt avstånd från mitt hem har det organiserats minst fyra stycken som jag vet om, men jag tror att man skulle kunna köra en per månad om man vill. Century syftar till loppets längd, 100 miles, och det är cykling på väg vi pratar om. Jag har missat samtliga tidigare tillfällen i år av olika anledningar, men nu var det alltså dags för debut.

Loppet gick på lördagen så jag lastade bilen och körde de 40 milen söderut vid fredag lunch och anlände på race-resorten 4 h senare. Motorvägarna i Malaysia håller högre standard än bilisterna, men de var inte många bilar ute. Under middagen med klubbkamraterna i BJCC (Bukit Jelutong Cycling Club) sög jag åt mig så mycket tips jag kunde från de som kört förut. Det som fastnade var:

– First 40 km is gonna be crazy

– Last 40 km is gonna be crazy

– Keep to the right to avoid crashes

JCR03

Start, ledarbil och tio ton testosteron redo att släppas loss

Allt stämde. Det var rullande start på loppet, jag höll till höger och var glad för det – cyklar överallt och farten var hög när starten väl gick. Småvägarna håller inte samma klass som motorvägarna och potthålen är gigantiska. Man fick vara alert för att inte stupa helt enkelt. Inledningen av loppet var relativt platt och klungan var samlad fram till första backen, jag låg dock for långt bak for att kunna haka på täten som tryckte på med oförminskad styrka så fältet sprack upp. Vi i andra klungan höll ända hygglig fart och de första 40 km tog knappt en timme. Har dök även den första vätskestationen upp vilket fick farten att bedarra något. Kommande 80 km var ganska händelselösa och det handlade mest om att bevaka sin position i klungan, att inte krascha eller bli avhakad i de sporadiska ryck som förekom, att äta och dricka när tillfälle gavs, att kontrollera krampkänningarna (mkt nöjd att jag lyckades hantera dom) och att se till att få med sig vätska vid passering 80 km och 120 km.

JCR01

Två storlekar större än alla andra…

Efter sista vätskan gick farten upp och en del modiga cyklister försökte bryta sig loss från klungan men blev snabbt infångade. Jag bidade min tid och inte förrän i sista backen tryckte jag till ordentligt och fick en bra position in mot målgang. Nöjd med dagen rullar jag in på en tionde plats i min ålderskategori. 36,7 km/h, 165 km, 1000 höjdmeter. En bra lördag!

Resten av helgen spenderas i horisontalläge, förutom två korta pass i surfskin som fick hänga med på resan. Riktigt roligt att få leka i lite vågor för en gångs skull då paddlingsträningen hemma i Kuala Lumpur sker uteslutande på plattvatten. Nu är det bara att ladda om batterierna till nästa vecka då vi har klubbmästerskap på 20 km time trial, jag antar att det kommer göra ont. :)

/Oskar

Kommentarer är avstängda.