Kaiser Maximilian Lauf

IMG_20160206_101801
Rasmus Blom, Kim Nilsson ( Teståkare ) & Oscar Persson.

I helgen har teamet varit iväg på Kaiser Maximilian Lauf i Österrike för 65km stentuff banprofil.
Planen ifrån Visma Ski Classics var att tävlingen König Ludwif Lauf skulle vara på den här helgen, men med ett sent besked 1 vecka innan fick de lämna in återbud, snöbristen var stor. De hade haft en tung helg med regn och + grader vilket gjorde att de inte kunde rädda bansträckningen. Med otroligt stort arbete och kort notis, arrangerades tävlingen ca 6 mil söder ut i vackra Seefeld in Tirol, Österrike. Under namnet Kaiser Maximilian Lauf blev det 3 varv och partvis på den olympiska bansträckningen ifrån 1964 & 1974. Vid 1964 var det Sixten Jernberg som vann 50 km tävlingen, så vi hade magisk svensk mark att anta för helgen och vi var riktigt taggade.

IMAG0425

Starten gick 8:20 och vi startade i startled 7 med ambitionen att klättra tidigt i klungan. Snabbt efter start drogs spåren ihop till 2, Oscar & Blom var starka att ta positioner och vi fick bra förutsättningar i klungan. Till en början åkte man ut på en 7 km slinga innan man är inne på stadion igen och vänder ut mot den tunga stigningen. Vid den långa utförskörningen in mot stadion var det en utdragen klunga som visade respekt i den höga farten, Rasmus och Oscar hade bra positioner och hade perfekta förutsättningar för kommande stigning. Jag står redo med dricka och slänger ett öga upp mot backen, där ser jag en åkare tumla omkring och efter ett tag kan jag tyda Outnorth dräkten… Rasmus hade i den höga farten fått ett felskär i den tunga snön, i höga farten var det en ordentlig krasch och även flaskan i vätskebältet drog iväg. Rasmus var snabbt upp på benen, kastade i flaskan igen och helt plötsligt var han nu sist. Vid langningen visade han på irritationen men hade ett bra tryck i stakningen för att jaga ikapp. Men att krascha i 40-50 km/h tappar man mycket mark på tätklungan, Rasmus hade en jobbig uppgift framför sig, men han väntande inte en sekund att ta upp jakten.

Oscar låg bra med i klungan, hade en fin position kring 20:onde man och det gick otroligt fort första biten. Oscar klättrade några positioner under den tuffa stigningen och kom in mot stadion i rygg på Daniel Richardsson. Oscar såg bra pigg ut, hade läget under kontroll och man kunde nästan se redan då, att idag är en bra dag för Oscar.

Rasmus la i högväxeln, tungt att klättra utan bra ryggar men slet på bra och kom tillbaka till stadion med några tagna positioner. Ut från stadion hade Rasmus jagat ikapp en klunga på 4 åkare där han nu kunde samla lite kraft. Där låg inte Rasmus länge, för när han kom tillbaka ifrån 7km slingan hade han lämnat klungan bakom sig och tagit upp jakten på högre positioner. Oscar låg bra med fortsatt i klungan, med riktigt bra skidor kunde han spara lite energi i utförskörningarna och de flacka partierna. Det hördes på ryktes väg, att vi hade fått fram bäst skidor i fältet.

1

Under 2:a varvet hade Oscar m.fl tappet lite på tätklungan, men på de sista delarna kämpande han sig ikapp och kunde gå ut på sista varvet med tätklungan. Oscar låg mellan 12-18 man där under ett tag, låg stabilt med hela tiden och visade riktigt grym stakning i de tuffare partierna. Rasmus hade gjort ett otroligt starkt 2:varv och nu klättrat upp ytterligare i fältet, Rasmus låg lite i ingenmansland men körde på riktigt bra. På sista varvet sprack tätklungan upp, Eliassen drog upp tempot och fick med sig några åkare på sitt ryck. Fick rapporter ifrån Kim uppe på berget att Oscar nu låg kring 15:onde och jag stack iväg direkt emot sista långa stigningen innan målgång. Påväg dit får jag även rapporter att Rasmus går bra, han klättrar fortsatt i fältet och vi matchar han mot åkare kring positioner 40-45. Rasmus tar nästan minuten mellan rapporterna och går på bra där uppe på berget. Vid sista stigningen möter jag Oscar, en sliten Outnorth åkare som kör ur det allra sista innan stadion. I Ryggen har han Vetle Thyli från Team United bakaries, jag jagar på Oscar allt vad jag kan och Oscar svarar med bra fart uppför sista backen. Vetle orkar inte riktigt hålla ryggen, tappar mark och kan se Oscar dra ifrån i den tuffa stigningen. Härligt!

bloggen2

Oscar går i mål som 16:onde man, vilket också betyder 3:a i Youth och 3:a bäste svensk! Grym insats av Oscar som äntligen får visa han går för och att han kan verkligen tampas med den absoluta världseliten i långlopp. Lite mer än 3 minuter ifrån segrande Eliassen. Rasmus fortsätter gå på bra i spåret, han kämpar på och går in som 53:a. Med de förutsättningar Rasmus får efter vurpan, klättrar han hela loppet i startfältet och gör en riktigt bra insats i helhet. Vem vet vart Rasmus legat om han inte ramlat? Definitivt högre upp i resultatlistan!

Vi tar med oss en fantastisk helg, bra känsla i åkarna och fina förutsättningar inför kommande tävlingar. Två tävlingar + läger väntar, innan vi har huvudtävlingen för säsongen, Vasaloppet. Vi kommer givetvis uppdatera här på bloggen och ni kan också följa oss på @outnorthskiteam på instagram.

Vi hörs!
Team Leader
Tom Lindström

 

Kommentarer är avstängda.