Kartställ – detalj nr 78

Multisport och Adventure Racing kräver mycket utrustning. Utrustningskraven skiljer från tävling till tävling och många gånger måste man vara rejält kreativ för att hitta rätt. Viss utrustning är dock viktigare än annan. För oss som navigerar så är kartställ en detalj som alltid behövs och som man inte heller ska underskatta.

Inför Expedition Africa har jag haft diskussioner med Nordenmark Adventure om kartställ till MTB som passar för multisport och Adventure racing. Man behöver ofta ha ett stort kartställ för att få in en stor karta, men problemet med stora kartställ är att de lätt blir skakiga när vägar och stigar är bökiga. När kartan skakar för mycket så är det helt enkelt svårt att läsa densamma.  Nordenmark_1

För extra trygghet vill jag också ha kompassen fäst på kartstället. Ofta löser man det genom att sätta den under plastfickan, men det blir ofta bökigt och stör kartan.

För att lösa dessa problem så gjorde Nordenmark en variant av kartstället på följande sätt. Plattan tillverkades i 30*30cm i kolfiber för lätt vikt och styvhet. Plattan utrustades dessutom med ”ett extra hörn” utanför själva kartfickan för att fästa kompassen på. Kompassen fästes med industrikardborre.

Jag hann testa detta på ett par pass innan Expedition Africa och kände direkt att det var en klockren konstruktion, i alla fall för mig.

Under tävlingen i Sydafrika var vägarna och stigarna (som förväntat) allt annat än släta och fina. Ett bättre test för konstruktionen är svårt att tänka sig. Den styva kolfiberplattan gör att skakningarna minimeras och kartan går att läsa i riktigt bökiga förhållanden. Jag är helt såld på denna variant och kommer inte att gå tillbaka till något annat. En annan fördel med kolfiberplattan är så klart vikten. Vill man ha samma styvhet så kan man använda en tjockare platta i plast från Nordenmark. Då når man nästan samma styvhet, men till en högre vikt.

Detta var en av de många detaljer i vår vardag. Oskar håller på att skriva ihop vår Race Report från Afrika och kommer att posta den här på bloggen inom kort.

Foton av: Martin Westerstrand (www.mw-fotograf.se)

/Jacob Westerberg

 

Kommentarer är avstängda.