Långvandringen Coast2Coast startar den 5 maj

”Klockan 8 på Kristi Himmelsfärdsdag den 5 maj börjar det. Ett 20-tal vandrare från Tyskland, Österrike, Danmark och Sverige startar då sin vandring vid Kalmar slott. Målet för de flesta av dem är Varberg, som ligger 40 mil och 14 dagar bort. Men det finns också de som hänger på över långhelgen och lämnar vandringsgänget i Växjö. Detta uppvägs av andra vandrare som hakar på senare, vid Klevshult, för att inte missa den spektakulära vandringen genom Store Mosse Nationalpark. Där möts deltagarna i Coast2Coast Sweden liksom förra året av Värnamo kommun med lite festligheter.

De flesta deltagarna startar med mindre än 10 kilo på ryggen. Lätt packning och lätta skor blir viktigare ju längre man vandrar och många i gruppen har erfarenhet av många och långa vandringar i mer svårframkomlig terrän än ett vårfagert Småland erbjuder. För den som vill hänga med en dag eller två krävs alltså inte någon avancerad utrustning. I många fall kan man även sova inomhus, även om vissa etapper kräver att man övernattar ute under en presenning eller i ett tält.

Vandringen, som genomförs för fjärde året, kan följas genom många deltagares inlägg och många påhejares kommentarer på Facebook-gruppen Coast to Coast Sweden.

Här är tre minuter film som visar hur vandrarna tidigare tagit sig fram genom ett vårfagert Småland och Halland.

https://www.youtube.com/watch?v=vAG4zSBmmzY

Här hittar du allt du behöver vid vandring.

Mer om Coast2Coast Sweden och tips inför den vandringen finns på www.coast2coastsweden.com

Jörgen Johansson, en av arrangörerna bakom Coast2Coast Sweden, har sedan 2004 minskat vikten på sin övernattningsutrustning med över 10 kilo. Detta skriver han om i sina böcker Vandra Fjäderlätt och Lättare Packning från A till Ö. På engelska har han skrivit tre böcker i serien Smarter Backpacking. Jörgen är Contributing Editor i Backpackinglight.com, den ledande amerikanska nättidningen för lättpackare.

Kommentarer är avstängda.