Lina Hallebratt är vår nya hjälte

Vi välkomnar härmed Lina Hallebratt som det senaste tillskottet till våra Outnorth Heroes.

Nedan är hennes egna ord om sig själv och sitt liv:

”Jag heter Lina Hallebratt, jag älskar friluftsliv och att vara ute på tur!

Att vara ute på riktigt långa turer är det som lockar mig allra mest. Upplevelsen att färdas genom ett storslaget landskap, långt ifrån städer och stress. Känslan som infinner sig, efter att dag ut och dag in, knyta på sig kängorna varje morgon och ge sig iväg; utan att veta vilka platser man kommer att passera och vilka människor som man kommer att möta -­den känslan är oslagbar.

Mitt äventyrande började 2011, sedan dess har jag årligen spenderat 6­-8 månader per år ute i det fria. Antalet tältnätter har vid det här laget redan passerat 1000 och fler kommer det bli!

I år fick jag den ärofyllda titeln ”årets kvinnliga äventyrare 2015” med motiveringen:

”För att ha genomfört ett storslaget äventyr och en 5318 kilometer lång resa ­ i kajak, på skidor och till fots – i en prestigelös och stillsam hyllning till Sveriges fantastiska natur. Jämtländskan Lina Hallebratt knöt ihop fjällfararnas vita och gröna band med havspaddlarnas blå band och blev den första att göra alla tre banden inom ett år”.

På mina turer, har jag oftast som ledsagare mina hundar, Vega, Yoda och Bounty. Vi har tillsammans; skidat och cyklat runt Sverige, vandrat Camino de Santiago, Haute route Pyrenees, Via alpina och GR20 samt cyklat några längre cykelturer i Europa.

Under min senaste tur 2015, knöt jag samman Fjällfararnas Vita­ och Gröna band med Havspaddlarnas blå band. Sammanlagt blev det en 5,318 km lång resa runt Sverige på skidor, i kajak och till fots. Att få se ett landskap förvandlas genom årstiderna är speciellt. Det var magiskt att skida genom vintern, in i våren, paddla genom sommaren och vandra in i den färggranna hösten.

Turen började med ett 152 mil och 69 dagar långt skidäventyr från Sveriges nordligaste punkt, Treriksröset i norr till Grövelsjön i norra Dalarna.
Större delen av turen bodde jag i tält, men när tillfälle gavs sov jag i någon STF­stuga.
Jag skidade tillsammans med min Bouvier des flandres “Vega” och min mammas golden doodle “Alice”, tillsammans drog vi all packning och proviant i två pulkor.

lina2

Nästa utmaning som stod på tur, var kanske också den största: 
Paddla längs med den svenska kusten från Svinesund till Haparanda. Det var en stor utmaning, mest för att jag upplevde att jag var mer utsatt av väder och vind i kajaken, speciellt som jag var en relativt ovan paddlare när jag startade paddlingen i Svinesund.
Teknik och styrka tränades fram under dom 242 milen och 80 dagarna, i kajak längs det svenska kustbandet. Väl framme vid Haparanda kändes det riktigt bra. Så bra att jag inte ville att paddeluren skulle ta slut, så istället för att avsluta turen vid det tänkta slutmålet fortsatte jag längs den finska kusten ner till Vasa!

Det är en speciell känsla att få se ett landområde sakta höja sig över horisonten och långsamt bli tydligare i takt med att man kommer närmare. På långt håll kan man inte skönja mer än en diffus färgförändring som avviker från resten av horisonten. Långsamt framträder färger och former, som så småningom får skärpa och hela landskapet blir tydligt. Det är dom största belöningarna som man enligt mig kan få i en kajak.

lina017

Sista delen av turen blev en 137 mil och 66 dagar lång fjällvandring mellan Treriksröset och Grövelsjön. Min lillasyster Julia vandrade med mig och det var hennes första fjällvandring någonsin! Mina hundar Vega och Bounty (en chihuahuamix) var också med.

Under mina turer är det inte tiden eller tillryggalagd sträcka som är i fokus. Allting får ta den tid det tar och det är naturupplevelsen och människomötena som står i centrum. Det viktiga är inte att gå så fort som möjligt mellan punkt A och punkt B, utan att ha det så bra som möjligt på vägen.”

Välkommen att följa Linas äventyr här på Outnorthbloggen!

Kommentarer är avstängda.