Lina Hallebratt ger sig ut på halvlång långvandring

För ett tag sedan startade Lina Hallebratt, som förra året vandrade hela Pacific Crest Trail och som innan dess kopplade ihop en vandring av Gröna bandet, en paddling av Blå bandet och en skidåkning av Vita bandet och blev utsedd till Årets äventyrare för detta, sin nästa utmaning – en vandring av några delsträckor av European long distance path. En tur som med Lina Hallebratt mått mätt i alla fall måste kunna kallas en halvlång långvandring – cirka 55 mil.

Lina under vandringen av Pacific Crest Trail.

”Det Europeiska vandringsförbundet har skapat/sammankopplat 12 stycken vandringsleder som genomkorsar Europa. Totalt täcker dessa vandringsleder mer än 55000 km. Två av dessa går delvis genom Sverige; E1 (som startar på Sicilien och går genom Italien, Schweiz, Tyskland, Danmark och Sverige innan den efter ca 8000 km når Nordkap i Norge) och E6 (som startar i Turkiet och går genom Grekland, Slovenien, Österrike, Tyskland, Danmark och Sverige innan den efter 6300 km kommer fram till Kilpisjärvi i Finland).

Nu ska jag vandra en del av en Europaled, nämligen the European long distance path. Hela E4:an är över 10000 km lång och går genom Cypern, Grekland, Bulgarien, Rumänien, Ungern, Österrike, Tyskland, Schweiz, Frankrike, Spanien och Portugal. Jag ska vandra Cyperndelen som sammankopplar två av öns flygplatser, Larnaka i ena änden av ön och Pafos i den andra. En sträcka på ca 550 km.

Tanken är att jag ska bo i tält hela vägen och det beräknas ta ca 2,5 veckor. Så en kortare långtur helt enkelt längs med kust och över bergskedjan Troodos.

Cypern är ett spännande land fyllt av historia, legender, skönhet och kärlek. Pafos, som jag avslutar turen vid sägs enligt myten, vara den grekiska kärleksgudinnans Afrodites födelseplats och hela staden är med på UNESCO:s världsarvslista.

Att planera inför en långtur eller en kortare tur är ungefär samma sak. Enda skillnaden är att en kortare tur är som en etapp av en längre tur. Denna Cypernvandring motsvarar ca en-två etapper av Pacific Crest Trail-vandringen om man ska jämföra sträckorna.

Jag tror på att planera lagom. Att inte detaljplanera den här typen av vandringar för mycket då man kan ta saker mer som dom kommer om man inte gör det och bli mer fri. Vilken ungefärlig sträcka man ska gå underlättar att veta och ska man göra som jag ska göra nu gå längs en befintlig/markerad led tar inte den delen av planeringen någon tid. Men saker som mat- och vattentillgång längs leden vill jag gärna ha någon så när koll på för att inte behöva bära med för mycket eller lite av det. Längs PCT var det enkelt att planera, hela internet är fylld av den typen av fakta, det var något svårare att hitta information om det för denna led. Hur man ska ta sig till och från ledstart och mål är också saker som kan vara skönt att veta i förväg, även om det brukar lösa sig på plats. Längs med E4:an över Cypern är det inte några problem då den går mellan två flygplatser. Jag kommer att kunna starta vandringen så snart jag landat och sen gå raka vägen in till nästa plan på andra sidan av ön när vandringen är avslutad.

För att läsa mer om denna tur och få kartor till den kan man kolla här:
http://www.justaboutcyprus.com/Downloads/E4_ENGLISH_lrg.pdf

Jag kommer att ha mindre packning med mig på denna tur i jämförelse med vad jag hade med mig längs Pacific Crest Trail. Konsekvenserna om något går sönder eller inte fungerar optimalt är inte lika stora då tiden är så mycket kortare. En kortare sträcka sliter inte heller lika mycket på ens utrustning som en längre tur gör. Reparationsutrustning har jag alltid med mig på tur, likaså ett första hjälpen kit, men båda dessa kommer att ha lite mindre saker i sig jämfört med längs PCT. Jag kommer att ha några fler lättare prylar och skippa en del andra. Bland annat så kommer tältet att vara hälften så lätt nu som då. Längs Pacific Crest Trail köpte jag och Henrik all mat vi behövde längs med leden för ca en vecka åt gången. Denna gång har mattorken fått gå varm och jag kommer att ha med mig egentorkad mat istället. Jag har bla torkat wokgrönsaker, sötpotatis, gulbetor, olika typer av bönor, lök, chili, morötter, paprika, fetaost, broccoli, och ägg som jag kom kommer att göra bland annat grytor och äggröror av ute. Buljong, kokosmjölkspulver, kryddor ger fantastiskt goda grytor på tur!

I dagsläget har jag en tillsvidareanställning på ett boende för ensamkommande ungdomar, i och med att vi har så långa arbetsdagar så jobbar vi inte särskilt många dagar per vecka och är ledig ca var sjätte vecka. Det gör att jag enbart behöver ta ut fyra semesterdagar för att kunna vara ledig 2,5 vecka. I regel har jag mina hundar med mig på mina turer. Men denna gång får dom stanna hemma då det är en så pass kort tur och det blev lite struligt med transportburar då jag kommer till en flygplats men ska hem från en annan. Dom ska istället få mysa max hos några kompisar till mig.”

Kommentarer är avstängda.