Linas utrustning inför långvandringen

Vår Outnorth Hero Lina Hallebratt har börjat vandringen av Pacific Crest Trail (PCT). PCT är en 4400 km lång vandringsled i västra USA, öster om Stillahavskusten, som går från mexikanska gränsen i Kalifornien, genom Oregon och Washington, ända upp till Kanada. Leden bjuder på allt från öken, djupa skogar, höga berg och vulkaniska toppar.

Här kommer hennes utrustningslista samt lite tankar kring hur man packar sin ryggsäck inför en 6 månader lång vandring.

”Hur tänker man när man ska packa sin ryggsäck för en 4400 km och nära 6 månader lång vandring genom olika terrängtyper och klimatzoner med temperaturer som kommer variera från några minus till uppåt 40 grader Celsius? Faktum är att vi inte kommer bära mer än de flesta vandrare i Svenska fjällen gör under en 1-2 tälttur. Hur går detta till? Under de första två dagarna efter ankomst till Los Angeles kommer vi göra i ordning lådor med proviant, utrustning och andra förnödenheter som vi kommer att skicka ut till platser längs med leden. Vi har gjort en plan över vart mat ska skickas och vart vi kan köpa den på plats och varifrån vi ska skicka mat.

Det vi kommer att bära genom Mojaveöknen skiljer sig något från det vi ha på ryggarna senare under färden etc. Vi kommer också använda oss av en så kallad ”Bounce box”, vilket är en låda med saker som vi inte har användning av för stunden men kommer att behöva längre fram. Vi kommer att skicka den framför oss hela vägen och ha tillgång till den ca 5-6 gånger under turens gång. Vissa saker läggs då i lådan medan andra plockas ut. På så sätt kan vi ”kalibrera” det vi bär på efter rådande omständigheter.

Här och där kommer vi sannolikt också göra oss av med sådant vi inte längre kommer att ha behov av, -kanske till glädje för andra vandrare på PCT-leden :)!..

Det är en lyx att kunna Kalibrera om sin utrustning efter vägen då behoven kommer att skifta med ändrade klimat- och terrängförhållanden.

Preliminärt så kommer vi ha tillgång till vår bounce box vid 5-6 tillfällen.

När man väljer sin utrustning är det fyra parametrar som man tar hänsyn till; komfort, vikt, kvalitet och till viss del pris. Det dyraste är långt ifrån alltid det bästa!

Det viktigaste är att man trivs med sin utrustning, att ryggsäck, skor och kläder sitter bekvämt och att man vet hur man ska hantera sin utrustning.

Det är givetvis en fördel om man inte testar sina kläder och sin utrustning för första gången när man är på turen, utan att man använt det innan så att man vet hur och att den fungerar.

Det är en stor fördel om man har kunnat testa olika utrustning innan man bestämmer vilken man ska använda sig av. Det viktigaste är att man trivs med dom kläder som man har och att man vet hur man ska använda sin utrustning!

Ibland kan det vara lätt att få känslan av att vara ute är komplicerat, att man behöver många och dyra prylar för att kunna vara ute på tur.

I de allra flesta fall kan man ta vad man har och anpassa turen därefter.

Under större delen av leden ska man säkra sin mat genom att hänga upp den i träd en bra bit ifrån lägerplatsen. Under en viss sträcka av leden räcker inte det, utan där är det krav på att säkra sin mat från björnar genom att lägga den i specialgjorda stora burkar som tar bort all lukt och är svåra för björnar att öppna.

Vi kommer att i huvudsak använda oss av prylar från följande märken: Bergans, Aclima, Hilleberg, Primus, Brunton, Solaraspect, Meindl.

 

PACKLISTA

Bära/Bo

Ryggsäck+regnskydd

Sovsäck

Reselakan

Liggunderlag

Sovsäck

Tält

 

Kläder

Skor/Kängor

Sulor

Strumpor

Skjorta/tröja

Linne/t-shirt

Dunjacka

Skaljacka

Skalbyxor

Keps/hatt

Mössa

Underkläder (trosor/kalsonger, bh)

Underställ byxor+tröja

Vandringsbyxor

Buff

Skalvantar+innervantar

Bandana

 

Mat/Vatten

Vätskesystem

Vattenrening

Kök, vindskydd

Kastruller

Gas

Tändstickor/tändare

Diskgrejor

Kåsa

Tallrik

Bestick

Kniv

Mat

 

Övrigt

Vandringsstavar

Solcell

Batteripack

Pannlampa

Kamera, extra minneskort och batteri

Gopro

Ipad

Läsplatta

Mp3, hörlurar

Småspel

Mobiltelefon

Laddare, adapter

Guidebok

Kartor

Kartfodral

GPS

Kompass

Spot

Reparationskit (nål, tråd, slivertejp, multitool, ståltråd, flaggstångslina, laglappar till tält och liggunderlag, repsnöre, karbiner)

Första hjälpen (kompresser och kinesiologisk sporttejp, visselpipa, +mediciner)

Tvål, tandborste, tandkräm, tandtråd, nagelsax, nagelfil, solskydd, läppcerat

Mygghatt, myggmedel

Handduk

Toalettpapper, spade

Plånbok, pass och tillstånd

Solglasögon

Anteckningsbok+penna

Björnbox

Vattentäta packpåsar”

Kommentarer är avstängda.